11 cazuri de COVID-19 în rândul personalului medical din județul Brașov
La nivelul județului Brașov, până duminică, 5 aprilie, au fost confirmate oficial 131 de persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 11 sunt în rândul personalului medical. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat recent că Brașovul și Constanța sunt privite ca focare de infecție în dezvoltare, focare ce îi vizează pe angajații sistemului de sănătate.
Aflat duminică în vizită de lucru la Constanța, ministrul a spus că în următoarea perioadă va ajunge atât la Brașov cât și în celelalte orașe unde se înregistrează peste 100 de cazuri confirmate de COVID-19.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov a transmis, tot duminică, printr-un comunicat de presă, situația personalului medical infectat cu noul coronavirus.
Astfel, în județul Brașov, există 11 cazuri de infectare COVID-19 în rândul personalului sanitar, după cum urmează:
- 7 de la substația Codlea a Serviciului de Ambulanță Județean;
- 2 de la Spitalul Codlea;
- 2 de la Spitalul Militar „Regina Maria”.
Cei 11 pacienți sunt internați și în aceste cazuri au fost stabiliți contacții direcți, care sunt autoizolați și monitorizați la domiciliu.
La Secția de Psihiatrie Cronici Zărnești a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov este în desfășurare ancheta epidemiologică, stabilindu-se contacții direcți ai pacientului confirmat COVID-19 și recoltându-se probe în vederea testării.
În ceea ce privește pacienta transferată de la secția Tractorul a Spitalului Clinic Județean de Urgență la pavilionul dedicat bolnavilor de COVID-19 al Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov, dintr-o eroare (pacienta având test negativ COVID-19), DSP Brașov precizează:
– Toate unitățile sanitare au obligația de a respecta protocoalele și procedurile din Metodologia de supraveghere a COVID-19 a Institutului Național de Sănătate Publică.
– În cazul în care se constată nerespectarea acestora, Comisiile de disciplină de la nivelul unităților sanitare trebuie să ia măsurile ce se impun.
– Din ancheta epidemiologică efectuată în urma acestui incident, pacienta nu este considerată ca fiind contact direct cu un caz confirmat COVID-19, respectându-se precauțiunile universale pe toată perioada transferului și internării. De asemenea, pacientei i-a fost recoltată a doua probă în vederea testării, conform Metodologiei INSP.