30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca

foto manastireabrancoveanu.ro

Unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai Țării Făgărașului, ieromonahul Arsenie Boca, a murit pe 28 noiembrie 1989. Chiar dacă au trecut 30 de ani, imaginea preotului continuă să fie puternic întipărită în viețile multor făgărășeni.

S-a născut în 29 septembrie 1910,  în județul Hunedoara, și a primit numele Zian Boca.

A terminat liceul ca șef de promoție iar apoi a urmat Academia Teologică din Sibiu.

Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, i-a oferit o bursă pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, a participat la cursurile Facultății de Medicină și la prelegerile profesorului Nichifor Crainic, de la Facultatea de Teologie din București.

A dat dovadă de talent artistic deosebit, așa că i s-a încredințat pictarea scenei cu Mihai Viteazul, de la Ateneul Român.

În 1939, a fost trimis la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei. Întors din Grecia, a intrat în mănăstire, la Sâmbăta de Sus.

În 1942 este numit starețul Mănăstirii Brâncoveanu, pe care o renovează, și devine renumit ca mare duhovnic.

După ocuparea țării de armata sovietică, Părintele Arsenie a fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea, în 1945, dus la București și eliberat după două săptămâni, pentru că nu i-a fost găsită nicio vină.

A fost arestat din nou în 1948 și eliberat o lună și jumătate mai târziu. În același ani, este mutat la Mănăstirea Prislop de către mitropolitul Nicolae Bălan.

La Prislop, devine stareț, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, cu întreruperi în perioadele de arestare și anchetare – a fost închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Monumente funerare
Go Pro Infrastructure
Florian Shaorma
Reno Depo
Mija - parlamentare 2024

În 1959, comuniștii le-au alungat pe maici de la mănăstire, pe care au transformat-o într-un cămin de bătrâni, iar părintelui Arsenie Boca i-au interzis activitatea preoțească până la moarte.

În 1961, după o lungă pribegie prin Bucureşti, a fost angajat ca pictor muncitor la Atelierele Patriarhiei; la slujbe a participat doar în afara altarului, în postura de cântăreţ.

În 1968 a început pictura bisericii de la Drăgănescu, la care a lucrat, în rugăciune, timp de 15 ani.

Părintele Arsenie a avut un atelier de pictură şi chilie la proaspătul înfiinţat aşezământ mănăstiresc de la Sinaia, în perioada 1969 – 1989.

Pe 28 noiembrie 1989, a încetat din viaţă, la Sinaia. A fost înmormântat la Prislop, în 4 decembrie 1989.

De atunci şi până azi, mormântul Părintelui Arsenie este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

 

Surse:

  • doxologia.ro
  • „Mărturii din Ţara Făgăraşului despre Părintele Arsenie Boca” Ed. Agaton, Făgăraş, 2004

 

foto: manastireabrancoveanu.ro


Apreciază
Distribuie