4 și 12 iunie – zile dedicate protejării copiilor

foto: Unsplash/Caleb Woods

Pe 4 iunie este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii. Este ziua de recunoaştere a suferinţele pe care le îndură copii din întreaga lume, care devin victime ale abuzurilor fizic, mental şi emoţional. 12 iunie a fost declarată la nivel mondial, de către Organizaţia Internaţională a Muncii, drept „Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor“, cu  scopul de a atrage atenţia asupra dimensiunii acestui fenomen şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

An de an, aceste două zile aduc laolaltă guverne, angajatori şi organizaţii sindicale, societăţi civile, precum şi milioane de oameni din întreaga lume, pentru a evidenţia situaţia copiilor abuzați și exploataţi prin muncă şi pentru a propune măsuri ce pot fi adoptate pentru protejarea acestora.

Cea mai frecventă formă de exploatare prin muncă a copiilor o reprezintă cerșetoria.

La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov funcționează un serviciu social de intervenție în regim de urgență de permanență (Telefonul Copilului), care funcționează 24 de ore din 24 și care răspunde la numărul de telefon 0268/983, unde pot fi sesizate toate situațiile de abuz, neglijență sau exploatare prin muncă a copiilor.

De la începutul anului 2021, DGASPC a intervenit, împreună cu Poliția, în 11 situații unde exista suspiciunea de cerșetorie, care vizau 15 copii.  Dintre aceștia, un copil a fost preluat, în regim de urgență, în sistemul de protecție al DGASPC Brașov.

Victoria Federal IFN
Dentistry Tour
Stihl - decembrie
Monumente funerare
STI - LMA Craciun 2024

De asemenea, pe parcursul anului 2020, DGASPC Brașov a intervenit în 35 de situații unde exista suspiciunea de cerșetorie, care au vizat  35 de copii, dintre aceștia doi fiind preluați, în regim de urgență,  în sistemul de protecție.

Pentru toți copii identificați în această situație s-au solicitat serviciilor de asistență socială de la domiciliile copiilor anchete sociale, fișe de identificare a riscurilor  din familie, planuri de servicii  cu scopul prevenirii separării copiilor de familie. Cazurile au intrat în atenția primăriilor de domiciliu cu scopul monitorizării lor, se arată în comunicatul instituției.

DGASPC Brașov atrage, totodată atenția că, în conformitate cu legislația în vigoare, obligația de a supraveghea copilul și de a lua toate măsurile în vederea prevenirii înlesnirii sau practicării cerșetoriei de către copil revine părinților sau reprezentanților legali ai acestuia.


Apreciază
Distribuie