Gastronomie cu iz nemţesc la Şenchea!

dir. Adriana Popa si insp. scolar Molnar Csaba

S-au făcut deja primii paşi pentru înfiinţarea şcolii profesionale de turism şi alimentaţie de la Liceul „Dr. Ioan Şenchea”. Şcoala va primi elevi doar din toamna anului viitor la cele cinci specializări ale sale: specialist hotelier, specialist în gastronomie, specialist în gastronomie sistematizată pentru lanţurile de restaurante internaţionale tip fast-food, bucătar şi cofetar-patiser. bucatari

La înfiinţarea ei pune umărul şi comunitatea germană din Nurnberg, acolo unde a fost prezentă recent o delegaţie din România, din care au făcut parte directorul adjunct al liceului făgărăşean Adriana Popa, inspectorul şcolar Molnar Csaba şi Christian Macedonschi în calitate de preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Braşov.

Laboratoare dotate de nemţi
Printre discuţiile purtate în Germania s-a avansat şi ideea ca laboratoarele viitoarei şcoli să fie dotate cu aparatura care există acum la Centrul de Formare Gastronomică de la Rothenburg, din apropiere de Nurnberg.

asa vor arata laboratoarele de la Liceul Senchea
asa vor arata laboratoarele de la Liceul Senchea

„De principiu, s-a discutat că dacă cei din Rothenburg îşi cumpără aparatură nouă, cea care există acum ne-o vor da nouă. Noi am vizitat centrul respectiv şi vă spun că am rămas uimită de dotările din laboratoarele lor. Tot de la nemţi vom prelua şi un curriculum şcolar, adică materiile pe care le vor studia copiii în cei doi ani de profesională”, a explicat dir. adj. Adriana Popa.

Fosta cantină a liceului, în care funcţionează acum laboratorul de industrie alimentară, va fi amenajată pentru a găzdui noile laboratoare de alimentaţie. Elevii vor face partea de teorie în sălile de clasă de la Şenchea, iar laboratoarele în fosta cantină. Practica o vor efectua la mari agenţi economici în domeniu şi vor sta în practică 60% din timpul anului şcolar.

Amanet King Onix
Dentistry Tour
Mara Mares_parlamentare 2024
Reno Depo
Zambete la cafea - Maria Visu
Stand-up

„Nu numai că vor primi o bursă lunară de la stat de 200 lei, dar cei care îşi fac bine treaba la agentul economic vor fi răsplătiţi cu o bursă şi din partea acestuia”, mai explică directoarea.

Şcoala profesională, indiferent de specializarea pentru care optează cursantul, durează doi ani de zile. Se pot înscrie gratuit toţi elevii care au finalizat clasa a IX-a, atât din Făgăraş, cât şi din restul ţării. Sunt mari şanse ca după absolvirea profesionalei, cursantul să fie angajat de agentul economic la care a efectuat practica.

Partea teoretică va fi predată de dascăli încadraţi la liceul făgărăşean, iar pentru orele de laborator vor fi aduşi chiar bucătari germani.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie