Primaria cere din nou insolvenţa Fabricii de Pulberi
Litigiul prin care Primăria Făgăraş cere insolvenţa Fabricii de Pulberi va fi repus pe rol. Asta a hotărât Consiliul Local Făgăraş, după ce acelaşi Legislativ a cerut suspendarea „pornirii” insolvenţei în iunie 2012.
Istoria disputelor dintre Primărie şi Fabrică debutează în anul 2007, de când societatea a început să acumuleze datorii la bugetul local. Pe parcurs o parte dintre ele au fost stinse prin compensare cu o clădire a Fabricii din zona turistică de la Dejani. Însă pe măsură ce timpul a trecut s-au acumulat altele.
În 2010 administraţia publică cere în instanţă, la Tribunalul Braşov, insolvenţa debitorului. Procesul suferă mai multe amânări, ajungându-se în cele din urmă ca în 2012 să fie supendat.
Autorităţile au decis să se domolească după ce au primit mai multe promisiuni de la diverşi secretari de stat de la Ministerul Economiei că bugetul de stat va suporta datoria societăţii către bugetul Făgăraşului.
Nu cu multe luni în urmă, în aprilie a.c., a fost prezent la Făgăraş un ultim secretar de stat de la Economie, Gelu Ştefan Diaconu, care a afirmat că dacă „sumele pretinse de Primărie se dovedesc a fi reale, se încearcă stingerea datoriei prin darea în plată a unui activ care aparţine Fabricii de Pulberi”. Ulterior s-a dovedit tot în instanţă că sumele de care făcea vorbire oficialul erau reale. La vremea respectivă, creditorul şi debitorul se contraziceau pe valoarea restanţelor. Primăria calculase că Fabrica avea restanţe de vreo 9 miliarde lei vechi, iar societatea pretindea că sunt mult mai mici. A venit şi a făcut lumină o sentinţă judecătorească, ce a fost favorabilă Primăriei.
Astăzi, nu numai că bugetul de stat n-a suferit o pierdere de nici măcar o centimă în contul datoriei pe care ar fi trebuit să o plătească în numele societăţii Făgăraşului, dar datoria Fabricii de Pulberi a ajuns şi la 10 miliarde de lei vechi!
Aleşii locali au votat pentru repunerea pe rol a litigiului prin care se cere insolvenţa firmei, de teama de a nu fi traşi la răspundere de Curtea de Conturi, pe considerentul că „nu am fost capabili să recuperăm o datorie”, după cum s-a exprimat edilul şef.
(Cristina Cornilă)