Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Silvia şi Ioan Stăniloae

Produse din grădinile făgărăşenilor, alimente de bază la preţurile stabilite de producători şi nu de comercianţi, suprafeţe rezonabile nu „umflate” ca să dea bine la ziar şi în faţa cumpărătorilor, straturi atent supravegheate situate chiar lângă locuinţele producătorilor, şi, în general, producătorul care vine direct în piaţă să-şi vândă marfa, nu foloseşte intermediari şi nu angajează pe nimeni care să-i vândă produsele în locul lui.

Sunt câteva caracteristici ale producătorilor făgărăşeni. Toate aceste carsacteristici le întâlnim şi în familia Stăniloae din Mândra. Făgărăşenii produc la ei acasă o mare parte din cantitatea de produse pe care o vinde în piaţă. Deşi au fost vizitaţi acasă încă din luna iunie, deci de la începutul campaniei, totuşi ei au parte de o prezentare doar acum, pentru că activitatea de acasă e suplinită cu o mică parte din produsele pe care le aduc din altă parte.

Ioan şi Silvia Stăniloae vin în piaţă cu produsele de bază încă de acum 15 ani. „Vindem în piaţă de peste 15 ani. E o sursă de venit pe care o păstrăm ca pe o tradiţie. Eu am fost subinginer la fosta fabrică de fulgi, iar soţia mea a fost gestionară. Am considerat că, dacă producem la noi în grădină, ne putem folosi de alimente pentru folosul nostru zilnic, dar şi pentru a vinde din produse pentru a realiza un venit cât de cât constant”, spune Ioan Stăniloae.
Ioan şi Silvia au trei fete, două dintre ele sunt plecate peste hotare, iar mezina studiază la facultate specializarea „ingineria produselor alimentare”. Ea îşi ajută părinţii doar în timpul liber şi în vacanţe, când merge chiar ea în piaţă încercând să vândă în locul părinţlor, dacă aceştia au mai mult de lucru printre produsele din grădină. Sofia Stăniloae, în vârstă de 75 de ani, este un alt om de nădejde al familiei, care contribuie şi ea la producţia de leguminoase, deşi a lucrat peste 20 de ani la colectiv şi alţi cinci ani a făcut naveta la Ghimbav.campanie 2

Familia Stăniloae produce pe o suprafaţă de aproximativ 40 de ari leguminoase, din care cartofi pe o surpafaţă de 25 de ari, dar şi porumb pe o suprafaţă de 25 de ari. Cultura de legume este formată din cartofi, ceapă de toate felurile, inclusiv renumita ceapă roşie de Făgăraş, morcovi, ţelină, roşi, fasole şi, în general, cam tot ce se vinde în piaţă şi e de nevoie pentru orice bucătărie.

Dentistry Tour
Zambete la cafea - Maria Visu
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Mara Mares_parlamentare 2024

Un lucru interesant este şi faptul că făgărăşenii deţin şi solarii din policarbon transparent cu structură metalică. Aici îşi produc singuri sămânţa, dar şi cultura de roşii şi castraveţi pentru care garantează că sunt de o calitate foarte bună.

Tot în piaţă mai vând şi vinete sau alte legume de sezon, pe care dacă nu le produc pe surpafeţele personale, totuşi, ei le aduc în piaţă din alte părţi. „Deja lumea ne cunoaşte în piaţă. Dacă am ceapă de la mine, din curte, eu am şi etichetă pe care scire că sunt de la Mândra (Ceapă de Mândra, n.r.). Nu vând din altă parte dacă produc la mine în curte, pentru că am fi în pierdere. Da, în sezonul rece, sau când nu mai am nimic de la mine, atunci vin în piaţă cu ce mai găsesc la alţi producători. De aceea deţinem şi o firmă de familie prin care fac acest lucru”, mai spune Ioan Stăniloae.

Încă din luna iunie, după ce reporterii au stat de vorbă cu producătorii, aceştia au început să îşi separe produsele pe mesele închiriate din piaţă. În felul acesta, cumpărătorii pot să se informeze cu privire la provenienţa produselor din piaţă, fie că sunt de la Mândra, fie că provin din alte părţi.


Apreciază
Distribuie