Alergare montană pe crestele Făgăraşului

Singura cursă de alergare montană în etape ce se organizează în Romania a programat pentru acest an o etapă „prolog“ la Avrig, urmată de alte două etape de munte într-una din cele mai grandioase zone montane ale Carpaţilor.

Lucian Clinciu, de la CarpathianMan, spune că anul acesta etapa regină de la Avrig şi până la Cabana Vânătorilor de lângă Mănăstirea Sâmbăta de Sus, a adunat mai mulţi sportivi din ţară şi de peste hotare. „Avem la start pentru Ultra Trail Făgăraş 50 de echipe, formate din câte doi sportivi. Cei aproximativ 100 de participanţi sunt de peste tot din România, dar avem şi o echipă din Franţa şi una din Marea Britanie“, spune Lucian Clinciu.

La cursa regină, cea de trei etape, s-au înscris 5 echipe la feminin, 13 la mixt, 8 la master şi 21 la masculin. La etapa ce se va desfăşura în oraşul Avrig s-au înscris o echipă la feminin, 3 la mixt şi 5 la masculin. Alergarea montană a prevăzut şi o categoria specială pentru membrii salvamont, ISU, jandarmerie şi poliţie.

Traseul detaliat pe etape

Pentru a promova întrecerea şi alergarea montană, organizatorii au organizat un traseu de 5 km prin oraşul Avrig, inclusiv prin gradina Palatului Brukenthal. Startul s-a dat vineri, 6 septembrie, ora 17, în Piaţa „Gheorghe Lazăr”. Cea de-a doua etapă, cu punct de plecare tot de pe raza oraşului Avrig (Cabana Ghiocelul), s-a desfăşurat sâmbătă, 7 septembrie, începând cu ora 7.30, pe traseul Cabana Bârcaciu – Cabana Negoiu – vârful Negoiu – lacul Călţun – Bâlea Lac – Capra – Conacul Ursului (judeţul Argeş – Transfăgărăşan, km 104). Lungimea celei de-a doua etape este de 35-40 km.

Duminică, 8 septembrie, s-a desfăşurat etapa a III-a a concursului, ultima, traseul pregătit de organizatori fiind cuprins între Conacul Ursului (judeţul Argeş) – Fereastra Zmeilor – şaua Podragu – piramida Viştea Moldoveanu – Fereastra Mare a Sâmbetei – Mănăstirea Sâmbăta. Această etapă are o lungime de 35-40 km.

Amanet King Onix
Mara Mares_parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Dentistry Tour
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Stihl
Zambete la cafea - Maria Visu

Timp, recorduri şi invitaţi speciali

Interesant este şi faptul că sportivii au avut un record de bătut în cursa de trei etape. „Anul trecut cursa a înregistrat cel mai bun timp de aproximativ 6 ore, ultimii ajungând după aproximativ 12 ore. Finish-ul a fost la Cabana Vânătorilor de lângă Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus“, a mai spus Clinciu, principalul organizator al competiţiei.

La start a fost prezent, în calitate de invitat, şi legenda ciclismului românesc, Ovidiu „Tudi” Oprea. Avrigean din naştere, multiplu campion naţional şi balcanic, Tudi este primul ciclist român participant la Jocurile Olimpice.
Competiţia „Ultra Trail Făgăraş” promovează alergarea montană şi este deschisă persoanelor ce cred într-o viaţă activă, înconjurată de aventură.

Totodată sunt promovate şi sportul outdoor, activităţile în natură, frumuseţea naturală a Munţilor Carpaţi şi protejarea lor, precum şi tradiţiile şi obiceiurile din localităţile şi aşezările de munte.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie