Pompierii şi-au sărbătorit ziua făcând demonstraţii
Pompierii şi-au sărbătorit ziua într-un mare stil: au dus toate autospecialele şi utilajele din dotare pe platoul din faţa Cetăţii şi au arătat cum se luptă ei cu flăcările, cu apa şi cu înălţimile prin mai multe exerciţii demonstrative care au simulat situaţii reale.
A asistat cine a vrut, nu a fost niciun fel de restricţie în ce a privit apropierea curioşilor de echipamentul celor de la pompieri. Au fost provocate flăcări, s-au simulat incendii, s-au făcut sărituri pe perna pneumatică, salvări de la înălţimi pe cordiţe şi scări rulante sau manuale, s-au simulat descarcerări, salvări din subsoluri precum puţuri, fântâni sau râpe. Au mai fost exerciţii de stingere a incendiilor, realizarea de dispozitive de lucru cu apă, lansarea bărcilor la apă şi exerciţii de salvare cu bărcile din dotare. La finele demonstraţiilor a avut loc o defilare a forţelor de intervenţie pe traseul strada Tăbăcari – Bulevardul Unirii – strada Mihai Eminescu şi strada Teiului.
În acceaşi zi de vineri, 13 decembrie, a fost „scoasă în lume” şi noua maşină a Detaşamentului de Pompieri, o bijuterie nou-nouţă, „singura din judeţ dotată cu un aparat de coborât în fântâni şi puţuri”, după cum s-a exprimat cmd. Dorin Moldovan. Autospeciala a fost primită în august, are o capacitate de 4.000 litri şi în schimbul ei, Detaşamentul de Pompieri a dat un Volvo fabricat în 2010 spre a fi folosit de către Detaşamentul I de Pompieri Braşov în intervenţiile din zona Şchei. Este şi cea mai nouă autospecială de la Făgăraş, cea mai veche fiind din 1968. Deşi nu mai este folosită de ani buni şi arată mai mult ca o piesă de muzeu, pentru public a fost adusă la Cetate şi o hipocisternă din anul 1985.
Pe platoul din faţa Cetăţii au putut fi văzute toate cele 6 autospeciale din dotarea Detaşamentului de la Făgăraş, dar şi două maşini ale pompierilor din Rupea şi câte una de la Jibert, Cincu, Voila, Hârseni şi Şercaia.
Acum 165 de ani, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din Bucureşti condusă de Pavel Zăgănescu lupta împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848. Ziua de 13 septembrie a rămas cunoscută ca fiind Ziua Pompierilor din România, fiind legal oficializată în anul 1953.
(Cristina Cornilă)