Campania „Producător din Ţara Făgăraşului” – Cristina Maria Anghel

Pe terenurile din spatele casei, în grădini amenajate sau în solarii pe suprafeţe din ce în ce mai mari, pe terenuri luate în arendă sau pe cele moştenite de la părinţi, făgărăşenii fac agricultură, uneori chiar în cantităţi reduse, dar de cele mai mlte ori din ele vând şi în piaţa din Făgăraş. Campania „Producător în Ţara Făgăraşului“ îi sprijină pe aceşti producători autohtoni în activitatea lor de a-şi promova produsele tot aici unde produc, la Făgăraş.

Cristina Maria Anghel, din Recea, este producătorul din această ediţie a săptămânalului. Împreună cu familia, cultivă pe o suprafaţă foarte mare, aproximativ 8 hectare. Suprafaţa cultivată este, aşadar, una foarte mare, dar producătorii spun că au luat şi în arendă. „Nu toată suprafaţa pe care cultivăm este a noastră. Am luat şi în arendă de la alţi localnici de la noi din sat. În principal pe aceste suprafeţe cultivăm porumb (aprox. 3 hectare), grâu, ovăz şi mai ales cartofi“, spune Cristina.

După cum este şi nomal, nu toată cantitatea de produse cultivată de familia Anghel este vândută în piaţă. „Mai vindem şi la intermediarii care vin la noi la poartă. Nu ne convine, dar nici nu avem ce face. Trebuie să dăm din marfă şi aşa, pentru că în piaţa din Făgăraş se vinde foarte greu. De exemplu, anii trecuţi lucram şi patru hectare, dar dacă nu mai merge, dacă nu reuşim să vindem, am redus, iar acum avem mult mai puţin“, spune doamna Anghel. campanie 2

Când s-a luat legătura cu producătorii, aceştia se aflau în câmp pentru recolta de toamnă. În mare parte nici nu am avut ce poza, mai ales că oamenii au reuşit să strângă recolta. Doar buruieni şi resturi au mai rămas pe pământ. „Noi producem şi legumele necesare bucătăriei. Am avut şi roşii, fasole, castraveţi, morcovi… Eu nu prea vând în piaţă din acestea, pentru că mai mult le folosim pentru uzul casnic. În piaţă vindem în special cartofi. Mai merg în piaţă şi cu roşii sau fasole, dar numai dacă nu folosi noi“, spun producătorii.

Mara Mares_parlamentare 2024
Florian Shaorma
Dentistry Tour
Amanet King Onix
Stand-up
Victoria Federal IFN

Doamna Anghel, de profesie operatr chimist în Combinat, ne spune că a rămas fără servici acum doi ani. „La restructurarea din 2011 s-a considerat că eu mă voi putea întreţine din agricultură şi am fost dată în şomaj. Am lucrat mai bine de 23 de ani acolo. Soţul meu este metrolog tot în Combinat, dar şi el are probleme cu serviciul. După cum ştiţi, din iulie s-a oprit producţia, aşa că nici el nu lucrează momentan“, povesteşte Cristina.

Întrebaţi despre calitatea produselor şi îngrăşămintele folosite pentru producţia din fiecare an, producătorii spun că folosesc în principal guniul de grajd, dar, despre celelalte substanţe spun că nu pot folosi deoarece ar fi prea scump şi nu se merită. Ba mai mult, producţia se bazează şi pe schimbarea sămânţei cu una mai de calitate, după cum afirmă aceştia.campanie 3

Ziarul Bună Ziua Făgăraş, Radio Star FM şi Radio Super FM îi îndeamnă pe făgărăşeni să sprijine această campanie cumpărând de la producătorul autohton, în principal pentru faptul că a ales să muncească în Ţara Făgăraşului şi penrtu că vinde în piaţa noastră. Mai multe detalii, pe www.bunaziuafagaras.info/category/fagaras-2/.


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

  1. Ma bucur mult ca Cristina Anghel a intrat in categoria producatorilor din Tara Fagarasului .As vrea sa povestesc si de sotul ei Virgil Anghel ,un om cu o pasiune mare si anume agricultura ,un om care are ca hobby oieritul si pentru care munca pamantului si grija animalelor e mai presus decat orice bucurie .Iubeste agricultura asa incat cu 15 ani inainte cand nu aveau masina ,dupa ce iesea de la serviciu se suia pe bicicleta ,pedala de la Fagaras pana la Recea ,acolo se apuca de treaba si seara se intorcea tot pe bicicleta la familie.Povestind cu el imi spunea ca cea mai draga meserie din lume este oieritul ,meserie pe care nu a putut sa o faca dar de cate ori are ocazia merge cu placere sa-i ajute pe altii.Cand l-am intrebat de ce ii place asa de mult ,cu ochii sclipind spunea ca acolo isi gaseste pacea si ca nimic pe lumea aceasta nu e mai frumos ca zgomotul padurii unde ecoul tau si al animalelor se intorce inapoi ca un cantec ,unde aerul e curat si miresmele divine ,unde legatura ta cu pamantul cand te asezi pe el in cojoc e unica de trait si unde te simti acasa mai acasa ca nicaieri.Complimente la amadoi ,doi oameni muncitori si gospodari ,ca uite asa ii potriveste D-zeu pe unii.Succes in continuare.

Comentariile sunt închise.