GAL Ţara Oltului în parteneriat franco-român
Grupul de Acţiune Locală „Ţara Oltului“ (GAL-TO) din zona Avrig, se află în faţa unui nou parteneriat important pentru regiunea avrigeană. În acest sens, GAL-TO a fost reprezentat în Franţa la seminarul franco-roman de tip leader.
Maria Grancea, reprezentantul organizaţiei în cooperare şi fost vice-preşedinte, a făcut o deplasare la Loudeac (Franţa) pentru un seminar internaţional de tip Leader (Legături între Acţiuni de Dezvoltare Rurală, n.r.).
GAL Ţara Oltului a încheiat anul trecut un prim proiect implementat cu un GAL francez. „Acordul de cooperare dintre GAL Ţara Oltului şi GAL Pays St. Brieuc Sud a fost primul acord de cooperare trans-naţională semnat de o structură de tip Leader din România”, spune Maria Grancea.
Împreună cu reprezentanţi ai 20 de GAL-uri din România şi 15 GAL-uri din Franţa s-a organizat un seminar la Pleuc sur Lie, de către GAL-ul partener francez, cu sprijinul Ministerului Agriculturii din Franţa, dar şi cel al Ambasadei României din Franţa.
Deplasarea s-a concretizat în dezbateri cu privire la oportunităţile de cooperare între GAL-uri din Franţa şi din România în perioada imediat următoare. Proiectul implementat a fost prezentat ca exemplu de bune practici. Acesta a avut în vedere culturile alimentare (noi soiuri de cartofi aclimatizate în Ţara Oltului), mai exact plantele pe bază de biomasă, care au un randament energetic mult mai bun decât lemnul, şi pot fi plantate şi în zone contaminate. Schimbul cultural, prin aplicaţia „Tineret în acţiune”, a asigurat o deplasare a unor grupuri de folclor din zonă spre Pleuc sur Lie , acolo unde din trei în trei ani are loc „Festivalul cartofului” şi unde participă în jur de 40.000 de oameni.
Pentru noul acord ce se va încheia între cele două GAL-uri vor avea loc acţiuni atât la noi cât şi în Franţa, tema fiind „Drumul cartofului din cultură în farfurie”, explică Maria Grancea. Acordul va fi semnat în curând de preşedinţii celor două structuri, Iuliana Turi pentru GAL-TO şi Mark le Fur pentru gal-ul francez.
În cadrul schimbului de experienţă, participanţii au putut vedea organizarea întreprinzătorilor francezi, fermele de familie, modul de primire al subvenţiilor, soiurile de plante folosite. „Cote d`Amour este o zonă agrară. De exemplu, sunt familii şi cu ferme de 15 vaci, şi doar din asta trăiesc. Au un sistem practic de organizare în cooperative, cu studii de piaţă bazate pe ce se poate produce, ce se consumă, etc.”, explică Maria Grancea.
(Alexandru Socaciu)