Sesiune nouă de finanţare a păstrăvarilor

O nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru obţinerea de fonduri nerambursabile a fost aprobată de Consiliul Director al Asociaţiei „Păstrăvarii Făgăraşului.” Făgărăşenii, primăriile şi micro-intrprinderile care se află în raza de acţiune a Asociaţiei sunt anunţaţi că proiectele se pot depune deja de la 20 septembrie, iar termenul limită este 15 decembrie. Sunt patru măsuri pentru care se acceptă proiecte.

Măsura 1 vizează intensificarea ecoturismului şi promovarea turismului piscicol şi se adresează IMM-urilor. Vor primi puncte în plus proiectele derulate de femei şi de tineri cu vârsta până în 40 de ani. Banii pot fi obţinuţi pentru construcţiia de unităţi de primire turistică; modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistică existente pentru turism piscicol. Proiectele vor fi finanţate cu 75% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 60.000 euro pentru pensiuni cu păstrăvării sau 100.000 euro pentru un han cu legende pescăreşti. FLAG-ul estimează că vor fi depuse 6 proiecte: un han cu legende pescăreşti şi 5 pensiuni cu păstrăvării.

Măsura 2 se adresează tot micro-intreprinderilor, iar tipurile de acţiuni eligibile sunt: construcţii noi sau modernizarea clădirilor folosite pentru procesul de producţie, construcţii noi sau modernizări pentru maternităţi piscicole; achiziţionarea de noi utilaje, instalaţii, echipamente, aparate. Suma nerambursabilă reprezintă 60% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 100.000 euro pentru o fabrică de procesare peşte; 50.000 de euro pentru un proiect tip depozite frigorifice; 30.000 euro pentru proiect tip maternitate piscicolă sau 8.000 euro pentru proiect tip afumătorie. Se estimează că pe această măsură se pot depune 10 proiecte (1 proiect fabrică procesare peşte, 2 proiecte depozite frigorifice, 2 proiecte maternităţi piscicole, 5 proiecte afumătorii).

Măsura 3 vizează campanii de informare şi publicitate prin festivaluri locale şi tâguri tematice cu accent pe acvacultură. Beneficiarii pot fi autorităţi publice locale, asociaţii ale acestora, ONG-uri. Aşezăminte culturale şi IMM-uri. Finanţarea nerambursabilă este până la 100% din cheltuielile eligibile, pentru autorităţile publice locale şi asociaţii ale acestora şi până la 80% din cheltuielile eligibile pentru restul, dar nu mai mult 30.000 de euro pentru târguri şi expoziţii  şi 70.000 de euro pentru festivaluri locale anuale. Se estimează că se depun 8 proiecte pe această măsură (patru pentru târguri şi expoziţii şi 4 pentru festivaluri locale anuale).

Stand-up
Victoria Federal IFN
Mara Mares_parlamentare 2024
Amanet King Onix
Zambete la cafea - Maria Visu
Go Pro Infrastructure
Florian Shaorma
Reno Depo

Măsura 4 se adresează amenajărilor piscicole în zonele „umede”, realizate de mico-întreprinderi mici şi mijlocii. Se punctează în plus proiectele administrate de femei sau de tineri până în 40 de ani. Sunt eligibile: unităţile de primire turistică, amenajarea bălţilor de pe vechiul curs al Oltului şi vivierele piscicole. Se estimează că se vor depune 4 proiecte.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie