Lichidatorii Nitramoniei nu ştiu cum să mai scape de active
Lichidatorii Nitramoniei nu ştiu cum să mai scape de activele defunctei societăţi făgărăşene. Ca să nu rămână cu ele pe viaţă, încearcă să convingă Primăria Făgăraş să le ia în contul datoriilor pe care societatea le-a acumulat la bugetul local. Fac asta de doi ani, pentru că în iarna lui 2011 au făcut o mutare deloc înţeleasă la acel moment: au trecut Primăria Făgăraş pe locul I la masa credală în detrimentul salariaţilor şi Finanţelor Publice! Până atunci Primăria figura pe locul al III-lea la masa credală, după foştii salariaţi şi Finanţele Publice.
A fost o mutare cu cap, pentru că administraţia publică, ce are de recuperat de la Nitramonia creanţe de ordinul zecilor de miliarde acumulate între anii 1996 şi 2001 când s-a făcut divizarea, ar putea lua în plată clădiri sau terenuri în contul datoriilor.
Lichidatorul societăţii este firma Maestro SPRL Constanţa, care a subcontractat firma Info Dip din Braşov. Reprezentanţii lichidatorilor au invitat de câteva ori Primăria Făgăraş la discuţii pe tema compensării, ultima oară în primăvara acestui an. Aleşii locali au fost atunci să viziteze clădirile şi terenurile cu care s-ar putea face schimbul, dar s-au declarat nemulţumiţi de preţul mare şi de starea lor degradată.
Imobilele şi terenurile au fost evaluate cu peste 10 ani în urmă, dar preţurile pe care speră să le obţină lichidatorii nu mai corespund realităţii, pentru că de la an la an, ele s-au degradat tot mai rău.
În luna septembrie, lichidatorii au făcut o nouă invitaţie administraţiei locale pe această temă. „Eu vă propun, domnilor consilieri, să mai facem o vizită în teren şi să ne întâlnim cu lichidatorii în speranţa că vom găsi vreo variantă de înţelegere. Dar să fim cât mai mulţi la negocieri, pentru că asta e o hotărâre care nu ar trebui luată de o persoană, maxim două… Trebuie să ne interesăm să vedem cum putem denociviza acel teren, dacă preluăm ceva în contul datoriilor. Sunt 200 de hectare acolo, nimeni nu plăteşte impozit pentru ele, iar noi nu ne mai recuperăm altfel datoriile de la Nitramonia. E şi singura zonă unde se mai poate dezvolta oraşul din punct de vedere industrial, aşa că poate ajungem la o negociere”, le-a spus viceprimarul Cătălin Cârje consilierilor locali la ultima întâlnire a acestora.
Administraţia publică trebuie, prin lege, să găsească mai întâi o destinaţie clădirilor şi abia apoi să înceapă preluarea. Datoria poate fi stinsă şi numai parţial, dacă se dovedeşte că terenuurile şi clădirile sunt supra-evaluate. La 30 septembrie 2013, Primăria Făgăraş avea de recuperat de la Nitramonia 45 de miliarde lei vechi.
Printre activele propuse la schimb se numără casa de oaspeţi, pavilionul de vânzări, un sediu administrativ sau centrul de calcul, toate cu terenurile aferente.
(Cristina Cornilă)