Ramona Fabian s-a stins din viaţă
Ramona Fabian s-a stins din viaţă într-un grav accident rutier în localitatea Mihai Viteazu, comuna Saschiz, judeţul Mureş. Poliţiştii braşoveni spun că autoturismul pe care îl conducea a intrat într-un TIR. Accidentul s-a petrecut în 5 octombrie, în jurul orei 13.40. Deşi avea doar 34 de ani s-a impus peste tot prin cântecul ei ce face ca necazul să se schimbe în optimism şi să redea prin vers frumuseţea vieţii de toate zilele.
Redăm mai jos un interviu acordat reporterilor de la Radio Super FM Făgăraş în urmă cu doar o lună şi jumătate când solista Ramona Fabian a oferit făgărăşenilor în cadrul festivalului Zilele Cetăţii Făgăraşului momente de neuitat.
Optimismul cântecelor Ramonei Fabian o va păstra în amintirile tuturor vie şi curajoasă, în ciuda vicisitudinior vieţii de zi cu zi.
Dumnezeu s-o odihnească!
Interviu, 18 august 2013
Veniţi tocmai de la Mureş. Vorbiţi-ne despre folclorul cu care aţi ajuns aici, la Făgăraş.
Eu reprezint prin ceea ce cânt zona Mureşului. M-am născut chiar în Târgu Mureş, iar genul de muzică pe care îl promovez este oarecum dintr-o zonă de interferenţă dintre zona de munte şi zona de câmpie, pentru că şi la noi sunt mai multe sub-zone etno-folclorice.
Vă plac făgărăşenii?
Da, foarte mult. După cum vedeţi este foarte multă lume. Acest lucru înseamnă că lumea încă mai vine la spectacolele de muzică populară. Am început să observ că din ce în ce mai multă lume vine în faţa scenelor de muzică populară, iar acest lucru înseamnă foarte mult şi pentru noi, soliştii, dar şi pentru ţara noastră, pentru că muzica populară şi folclorul românesc este ceea ce ne reprezintă ca neam.
În legătură cu textele melodiilor dumneavoastră. Conţin foarte mult optimism…
Eu cred că atunci când ascultăm muzică, aceasta vine să îmbogăţească sufletul şi inima noastră, să-i aducă un plus de bucurie şi de veselie, să ne îndepărteze de grijile vieţii şi de nevoile de zi cu zi pe care le avem, de zbuciumul pe care trebuie să-l ducem uneori cu traiul zilnic. Textele melodiilor trebuie să conţină ceva viu, vesel, ce duce spre bucurie şi fericire.
Românul de când se ştie a căutat în viaţă să facă haz de necaz, indiferent de problemele peste care a dat şi a trebuit să le facă faţă. Din aceste probleme ale vieţii românul a căutat să scoată bucuria din lucrurile mici, ceea ce reprezintă un talent şi un adevărat meşteşug, dacă pot să-i spun aşa. Tot aşa şi eu, prin aceste cântece, urmăresc acest lucru foarte mult. Până la urmă, dacă stăm supăraţi şi nu reuşim să depăşim necazurile nu ne-am putea bucura de viaţă, şi cred că acest lucru nu este bine.
La postul Radio Super FM curg dedicaţiile pe melodiile dumneavoastră. Ce vă spune acest lucru?
În primul rând că sunt mai bogată. Aşa cum pe scenă am salutat numărul mare de oameni care au venit la spectacol, aşa salut pe fiecare dintre cei ce mă ascultă şi mă apreciază. Pentru mine înseamnă foarte mult mai ales pentru toţi anii de muncă de până acum. Faptul că oamenii vin la spectacol ne şi responsabilizează, de aceea am cântat live, doar negativul a suplinit orchestra. Apoi, după cum aţi văzut şi dumneavoastră, oamenii s-au simţit bine, şi acesta este lucrul cel mai important.
Aţi ajuns pentru prima dată aici la Făgăraş?
Într-un spectacol la „Zilele Cetăţii Făgăraşului”, da. În schimb am trecut de foarte multe ori prin acest minunat oraş. Cred că nimeni nu ar trebui să ocolească un aşa ţinut frumos, plin de istorie şi de cultură, iar istoria pentru noi trebuie să reprezinte o valoare pe care să fim vrednici să o preţuim.
Ceva pentru publicul numeros din această seară.
În primul rând, atunci când am urcat pe scenă am realizat amploarea sărbătorii, ceea ce este un semn foarte bun. În al doilea rând, tot ceea ce am transmis de pe scenă a fost recepţionat de public, ceea ce reprezintă foarte mult pentru mine, ca pentru orice artist care se bucură de aprecierile oamenilor. Din partea mea, publicul are nota maximă.
Vă mulţumesc tare mult!
Şi eu vă mulţumesc.