În ce ţări putem lucra pentru a primi pensie în România?

Făgărăşenii care pleacă la muncă peste hotare trebuie să aleagă statul în cunoştinţă de cauză, dacă vor ca peste ani activitatea lor acolo să fie recunoscută la pensie. Nu întâmpină probleme cei care muncesc în oricare dintre cele 28 de ţări ale Uniunii Europene, ultima, Croaţia, devenind membră anul acesta la 1 iulie. Stagiul de cotizare efectuat în ţările UE este recunoscut în România.

La întocmirea dosarului pentru pensie, persoana în cauză trebuie să prezinte formularul 121, adică un document standard valabil pe întreg teritoriul UE, în care i se consemnează anii lucraţi în străinătate. Aceştia vin în completarea anilor lucraţi în România sau invers. Cuantumul pensiei ce îi revine pentru munca din străinătate se stabileşte diferit, în funcţie de fiecare dintre cele 28 de state.

„Stagiul de cotizare efectuat de persoanele de cetăţenie română care au lucrat într-o ţară a Uniunii Europene se certifică şi se ia în calcul la stabilirea dreptului la pensie. Se ia în calcul atât ca vechime şi ca stagiu, cât şi ca punctaj. Există un formular tipizat în toată Uniunea Europeană prin care se comunică stagiul de cotizare efectuat şi se stabilesc anumite drepturi”, explică purtătorul de cuvânt de la Casa Judeţeană de Pensii, Delia Stanciu, pentru ziarul Bună Ziua Făgăraş.

Doar 4 state din afara UE ne asigură pensia

Dacă munca prestată în ţările europene, membre ale Comunităţii, ne asigură un bănuţ la pensie, nu acelaşi lucru se întâmplă în statele de pe alte continente sau chiar şi în cele europene, care nu au aderat încă la Uniunea Europeană.

Doar cu câteva ţări care nu aparţin Uniunii Europene sunt încheiate convenţii între statele respective şi statul român, prin care se poate recunoaşte în acest fel vechimea. Potrivit Deliei Stanciu, la data aceasta avem convenţii încheiate cu Israel, Canada, Coreea şi Turcia. Ultimul parteneriat perfectat este cel cu statul evreu, la care încă se mai stabilesc ultimele detalii, dar totuşi se poate solicita certificatul care atestă stagiul de cotizare acolo.

Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Dentistry Tour
Florian Shaorma
Reno Depo

Pensie numai după minim 15 ani lucraţi

Legislaţia ţării noastre prevede că o persoană poate primi pensie numai dacă are un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Este valabil atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul maxim este de 35 de ani.

„Persoana în cauză poate avea, să zicem, doar 10 ani lucraţi în ţara noastră, iar 5 ani lucraţi în Italia. Perioada din Italia vine în completarea celei lucrate în România, astfel că i se poate deschide dreptul la pensie anticipată. Dacă în urma acestor ani i se calculează o pensie extrem de mică, statul român o subvenţionează până la suma de 350 lei. Adică, nimeni nu are în România o pensie mai mică de atât”, precizează Delia Stanciu.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie

  1. Buna ziua asi dorii sa stiu daca am posibilitatea sa imi scot vechimea pentru anii pe care am lucrat in Israel adica 6 ani deoarece la 1 mai ma incadrez la pensie pentru limita de varsta.Asi dorii sa-mi spuneti si mie de unde pot lua actele .Am lucrat la o firma pall

    1. Vă recomandăm să sunaţi la Casa Locală de Pensii Făgăraş sau să mergeţi acolo (strada Doamna Stanca – vizavi de Judecătorie, în curte la Viitorul)… sau chiar să sunaţi la Casa Judeţeană de Pensii Braşov.

Comentariile sunt închise.