Sărbătoare la Mănăstirea Şinca Veche
În fiecare an, pe 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Nectarie, la care tot mai mulţi făgărăşeni au evlavie şi de la care cer ajutor.
Mănăstriea Şinca Veche a fost astăzi un loc căutat de peste 700 de făgărăşeni. Slujbele de la Mănăstire au fost oficiate de un sobor de 14 preoţi, în mijlocul cărora s-a aflat şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul.
Într-o zi frumoasă cu temperaturi ridicate în termometre, preoţii au oficiat Sfânta Liturghie şi au înălţat rugăciuni către Sfântul Nectarie pentru mântuire, ajutor şi alinarea tuturor problemelor şi a necazurilor.
Pe scurt, Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săracă de pe malul mării Marmara. Părinții săi, Dimos și Maria Kephala, i-au dat numele de Anastasios. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca să lucreze și să se școlească. În 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie pleacă în insula Hios ca să predea ca învățător. Aici devine călugăr, cu numele de Lazăr, la 7 noiembrie 1876. În 1885 Sfântul Nectarie pleacă la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câțiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop al Pentapolei. În 1904, la cererea mai multor călugărițe,a ctitorit mănăstirea “Sfânta Treime” din insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă.
A murit la 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată care l-a chinuit un an și jumătate. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului. La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul și l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.
Vezi fotografii inedite de la Mănăstirea Şinca Veche, aici:
(Alexandru Socaciu şi Cristian Ramba)