Ziua în care “un dictator s-a făcut scrum”!

Vineri, 15 noiembrie, s-au împlinit 26 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la fosta uzină Steagul Roşu din Braşov. În ziua în care aveau loc alegeri în toată ţara, muncitorii fabricii au făcut primul protest muncitoresc stradal din anii regimului comunist.

15 noiembrie 1987 a fost o zi de duminică. Şi zi lucrătoare, ca aproape toate duminicile din acea vreme, când Ceauşescu obliga cetăţenii să strângă cureaua pentru plata datoriei externe. În plus, un nou prilej de „sărbătoare”, pentru că pe 15 noiembrie se votau deputaţii pentru consiliile populare locale. Oamenii din fabrică au ţâşnit pe porţi către Primăria oraşului. Au dat foc steagurilor roşii ale partidului şi au ars portretul lui Ceauşescu.

Printre ei s-a aflat şi făgărăşeanul Alexandru Boeriu, pe vremea aceea secretar al comunei Beclean.

Stand-up
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Zambete la cafea - Maria Visu
Dentistry Tour
Go Pro Infrastructure

„În noaptea acelei zile Braşovul era un oraş închis. Se verificau toate intrările, cât şi ieşirile din municipiu. Eu mă duceam cu rezultatul alegerilor locale la Consiliul Popular Judeţean. Înainte de plecarea spre Braşov ni s-a comunicat să avem toate documentele la noi, iar parola de intrare era „INDICATIV ALEGERI”. Se întâmpla pe la 1.00-2.00 noaptea. Atât sediul Consiliului Popular, cât şi al celui Municipal au fost devastate: geamuri sparte, acte aruncate, funcţionari speriaţi. Când am ajuns noi se înlocuiau geamurile şi se făcea curăţenie. Am văzut buletine de vot pe care oamenii scriseseră „Jos dictatorul”, „Jos Ceauşescu”, „Vrem pâine”! Pentru mine asta a fost cea mai groaznică noapte, nefiind obişnuit în sistemul socialist cu asemenea lucruri,” povesteşte fostul secretar.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie