Bust din ceramică pentru Octavian Paler

Octavian Paler are în sfârşit bust. E drept, deocamdată îşi face veacul în Casa de Cultură a oraşului Codlea, dar intenţia Primăriei Făgăraş este să îl achiziţioneze pe viitor, pentru a-l expune publicului, cu precădere atunci când au loc, anual, Zilele Octavian Paler.

Un sculptor din Codlea s-a întrecut pe sine şi a realizat din ceramică arsă (teracotă) bustul scriitorului din Lisa. Petrică Buhnici nu a fost sculptor de meserie, dar putem spune că a devenit odată cu realizarea copiilor fidele ale celor mai celebre figuri ale istoriei şi culturii: Einstein, Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare, Cezar, Ioan Vodă cel Cumplit, Regele Mihai şi mulţi alţii.

Director de Casă de Cultură

Faptul că Octavian Paler a ajuns pe holul aşezământului cultural din Codlea nu este tocmai o întâmplare. Autorul bustului este chiar şeful Casei de Cultură.

„În aprilie 2013 am prezentat o expoziţie de sculpturi la Făgăraş. Cu acel prilej, primarul Făgăraşului mi-a cerut să realizez bustul lui Paler, pentru că am înţeles că în oraşul dumneavoastră se organizează în fiecare an un eveniment în memoria sa. L-am făcut, iar acum, până când Primăria Făgăraş se hotărăşte dacă îl mai vrea, îl expun în Casa de Cultură din Codlea”, a explicat Buhnici.

Petrica Buhnici, cel care l-a sculptat pe Octavian Paler
Petrica Buhnici, cel care l-a sculptat pe Octavian Paler

Codleanul a lăsat ceva urme pe la Făgăraş, odată cu expoziţia de sculpturi. A donat Casei de Cultură din Făgăraş o statuie a lui Emil Cioran, dat fiind faptul că Răşinariul lui Cioran nu-i prea departe de oraşul nostru, iar edilului Mănduc i-a făcut cadou o statuie cu Ioan Vodă cel Cumplit.

Stihl
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma

Inginer topograf

În vârstă de 51 de ani, Petrică Buhnici este la origini inginer topograf. Le are cu simetriile; dovadă stau busturile lucrate cu migală şi precizie! A făcut însă şi o şcoală de trei ani de artă populară la Braşov.

Şi Octavian Paler, dacă ar mai trăi, s-ar mira de reuşita propriei imagini. „Bustul este realizat dintr-o ceramică arsă, are 65 cm înălţime, cântăreşte peste 20 de kilograme şi este de culoarea bronzului oxidat. L-am realizat şi la cererea primarului făgărăşean, dar şi din dragoste pentru cel care a fost Octavian Paler. Este recomandat ca sculptura să fie păstrată într-un spaţiu acoperit. Din cauza materialului, ploaia şi ninsoarea ar măcina-o în timp. Cele pe care le fac eu sunt sculpturi de interior”, a explicat codleanul.

Edilul Sorin Mănduc şi-ar dori ca pe viitor, în castelul făgărăşean să apară astfel de busturi şi la reconstituirea sălilor de principi şi principese din Cetate. Este doar o intenţie şi până când nu se vor găsi fondurile care să acopere costul lor, această comandă nu va fi dată.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie