Cât au reciclat selectiv făgărăşenii
Făgăraşul tinde tot mai mult spre a deveni un oraş european. Dovadă stă faptul că într-un an de zile populaţia urbei a colectat selectiv 38 de tone de peturi, 62 de tone de hârtie şi 24 de tone de sticlă şi doze de aluminiu.
De pe urma valorificării acestor deşeuri reciclabile câştigă financiar
societatea de salubritate a oraşului, bani, care odată obţinuţi, se vor regăsi în activităţi de curăţire şi deszăpezire pentru comunitate.
„Hârtia o predăm la fabrica de hârtie Ecopaper din Zărneşti şi primim 1 leu/kg. Sticla vin şi ne-o ridică cei de la TC Rom Glass Bucureşti şi ne dau 10 lei/tonă. Peturile le predăm la firma BERE Courier din Făgăraş în schimbul a 15 bani/kg. Pe lângă aceste sume mai primim nişte subvenţii de la Ecorom Ambalaje, o societate de stat cu care Salco Serv şi Primăria a încheiat un parteneriat în vederea colectării selective”, a explicat directorul Salco Serv, Victor Marian.
România s-a angajat faţă de Comunitatea Europeană ca până în 2015 să reducă la jumătate cantitatea de gunoi neselectat, faţă de anul de reper 1997.
„Dacă, spre exemplu, noi la Făgăraş trebuie să predăm 100 de tone de materiale reciclabile şi predăm numai 50 de tone, pentru celelalte 50 de tone Garda de Mediu va amenda Primăria Făgăraş. E bine ca oamenii să ştie că această colectare selectivă are două aspecte: în primul rând primim bani pe materialele reciclabile, în al doilea rând primim amenzi dacă n-am colectat deşeurile selectiv”, mai spune şeful societăţii de salubritate.
(Cristina Cornilă)