Dumitru Flucuş – primar de 4 stele

De patru mandate Dumitru Flucuş se mândreşte ca fiind primarul comunei Şinca Nouă, comună care din momentul înfiinţării ei nu a cunoscut alt edil decât pe cel actual. A fost lăudat în ţară şi peste hotare, a reprezentat Ţara Făgăraşului şi România în general la toate festivalurile folclorice de peste graniţe, iar de curând a primit o recompensă şi în ţară, o apreciere materializată printr-o diplomă şi un trofeu, care-i atestă calitatea de ,,primar de 4 stele”.

Asociaţia Comunelor din România, care numără peste 3.000 de comune şi tot atâţia edili din ţara asta, şi-a premiat cei mai buni şefi de administraţie. Singurul din Ţara Făgăraşului care a primit distincţia de ,,primar de 4 stele” a fost edilul Dumitru Flucuş de la Şinca Nouă. Din judeţul nostru s-a mai întors acasă premiat la fel doar edilul din comuna Cristian. Premierea s-a făcut la Bucureşti, acolo unde săptămâna trecută, timp de 3 zile, s-au desfăşurat lucrările Asociaţiei.

Premianţii nu au ajuns astfel peste noapte. Printre criteriile care au făcut posibilă departajarea lor au fost realizările serioase ce se pot vedea în teren şi alegerea lor de către electorat de cel puţin patru ori pentru fotoliul de primar.

Astfel de decernări au loc anual, iar în anul 2014 singurul primar de comună de patru stele din zona Făgăraşului este, cu diplomă doveditoare, Dumitru Flucuş!

Cea mai grea sarcină de primar

După primirea premiului, edilul de la Şinca Nouă a fost invitat într-o emisiune de televiziune la Realitatea TV, alături de alţi colegi primari din ţară, premiaţi de Asociaţia Comunelor din România.

Proaspat Alb
Stand-up
Dentistry Tour
Zambete la cafea - Maria Visu
Amanet King Onix
trofeul primit de edil de la Asociatia Comunelor din Romania
trofeul primit de edil de la Asociatia Comunelor din Romania

Dumitru Flucuş a povestit în direct telespectatorilor că şi-a împărţit sarcina de edil pe două componente principale: ridicarea infrastructurii săteşti şi schimbarea mentalităţii tinerilor din comună.

,,Să schimb mentalitatea copiilor dintr-un mediu sătesc mi-a fost cel mai greu. Tinerii din mediul rural au un complex ridicat de inferioritate, când termină cele 8 clase şi merg la oraş la liceu. Şi nu pentru că nu ar fi şi ei inteligenţi ori învăţaţi cu morala şi bunele maniere! Le-am explicat că nu sunt mai prejos decât colegii lor de la oraş, că tradiţionalitatea satului nu exclude modernismul oraşului… Au prins atât de bine învăţătura, încât astăzi nu e weekend, fără să nu se întoarcă în sat toţi elevii şi toţi studenţii care învaţă prin alte părţi!”

Un al doilea premiu în anul 2014 va primi edilul de la Şinca Nouă în vara acestui an. În 12 iulie se împlinesc 250 de ani de când s-a înfiinţat localitatea Şinca Nouă, ocazie cu care conducerea Asociaţiei Comunelor din România va fi prezentă în sat şi îi va înmâna primarului o diplomă pentru folclor, în semn de recunoaştere a tradiţiei folclorice pe care o menţine vie primarul satului făgărăşean.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie