Plătim taxă către TVR, dar nu ştim de ce!
• S-a rezolvat; nu se poate! Nu putem scăpa de plata taxei radio-tv, percepută odată cu factura de curent electric!
Într-un număr anterior al ziarului Bună Ziua Făgăraş scriam despre taxa nejustificată plătită de făgărăşeni, odată cu factura de energie electrică lunară, pentru televiziunea publică şi radioul public. Fiecare familie achită 4 lei pentru TVR şi 2 lei pentru postul public de radio, fără o explicaţie logică oferită de aceste instituţii. Firmele, în funcţie de natura şi angajaţii lor, au taxe mai mari de achitat. Asta, în condiţiile în care televiziunea publică se mai plăteşte odată în factura pentru cablu, după cum ne-a asigurat unul dintre operatorii de cablu de pe raza Făgăraşului.
Ziarul ,,Bună Ziua Făgăraş” a făcut o cerere în scris către societatea Electrica Furnizare în speranţa primirii unui răspuns lămuritor. Răspunsul a venit de la departamentul de comunicare din capitală al societăţii, însă nu a fost unul final; drept urmare, ne-a determinat să solicităm mai departe această informaţie de la Societatea Română de Televiziune şi de la Societatea Română de Radiodifuziune, care nu au catadicsit să ne răspundă concret DE CE PLĂTIM şi cum putem să ne eliberăm de această obligaţie prin scoaterea taxelor menţionate din factura aferentă energiei electrice.
Nu ai televizor în casă, ai scăpat!
,,Societatea noastră nu condiţionează furnizarea energiei electrice de plata acestor taxe şi, în consecinţă, continuitatea în alimentare cu energie electrică nu este în vreun fel afectată de refuzul plăţii taxelor respective”, se arată în răspunsul primit de SC Electrica Furnizare SA. Cu toate acestea, cei care încearcă să-şi scoată cele două taxe din factură sunt întâmpinaţi cu un refuz la ghişeele Electrica.
Am aflat totuşi că pot face acest lucru numai cei care nu au aparate radio sau televizoare în locuinţă: ,,Persoanele fizice care nu deţin receptoare radio/tv pot solicita scutirea de la plata taxelor aferente unuia sau ambelor servicii, după caz. Scutirea se face în baza declaraţiilor pe propria răspundere, formularele fiind disponibile în toate punctele de relaţii cu clienţii ale societăţii noastre”, se mai precizează în comunicatul cu pricina.
Dacă ne ducem la legea care stipulează că instituţiile media menţionate au dreptul legal să perceapă acest bir (HG 977/2003) aflăm că, ferească Dumnezeu, să declarăm în fals că nu avem acasă radio sau televizor, pentru că suntem pasibili de o contravenţie şi de… o amendă generoasă!
Departamentul de comunicare al Electrica Furnizare SA ne-a recomandat politicos să luăm legătura cu firmele care reprezintă şi destinaţia taxelor impuse, în baza Legii 41/2004 republicată (Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune).
Aici, însă ne-am izbit de o poartă închisă. Destinatarii taxelor noastre nu răspund la nicio întrebare concret, aşa că în continuare nu ştim de ce plătim aceste taxe.
Grosul sumei, către SRTv
Televiziunea publică încasează 4 lei lunar de la persoanele fizice, 15 lei lunar de microintreprinderi, 4 lei lunar de la persoane juridice fără salariaţi şi 50 de lei lunar de la celelalte persoane juridice. Aceste sume reprezintă singura informaţie concretă pe care am primit-o din comunicatul transmis de societate.
La întrebarea cum putem scăpa de plata acestei taxe, ni se răspunde: ,,Încetarea facturării taxei de către furnizorii de energie electrică se poate face doar dacă persoana respectivă face parte dintr-o categorie prevăzută prin lege de a fi scutită de la plata taxei.” Adică, restul populaţiei poate să-şi ia adio de la scutire!
Se pare că cineva minte: operatorul de cablu zice că TVR-ul se plăteşte la pachet cu restul programelor, iar cei de la TVR spun că ,,taxa se colectează numai de către furnizorii de energie electrică mandataţi de către Societatea Română de Televiziune.” Cert este că această taxă este ca râia şi chiar dacă oamenii şi-ar scoate postul din lista de canale, tot n-ar scăpa de plata taxei, câtă vreme au un televizor în casă.
În concluzie, după ce avem tabloul final cu declaraţiile tuturor instituţiilor implicate, putem să ne dăm şi singuri seama că nu putem scăpa până la moarte de plata televiziunii şi a radioului public. Culmea, nu ştim nici măcar de ce le plătim! Iar dacă chiar vrem musai să nu mai plătim taxele, singura soluţie ar fi să ne aruncăm televizorul şi radioul din locuinţă. Câtă vreme există aparatele, există şi taxele!
(Cristina Cornilă)