Luptătorii din Munții Făgărașului au fost omagiați (FOTO)

 Duminică, 9 martie, la porțile Cetății s-a desfășurat ceremonialul de sfinţire a pietrei de temelie a viitorului monument închinat Rezistenţei Anticomuniste din Țara Făgărașului.

Foşti deţinuţi politic, urmaşi ai partizanilor din munţi şi ai susţinătorilor acestora, istorici, cercetători CNSAS, autorităţi locale, jurnalişti şi oameni interesaţi de trecutul apropiat, au participat apoi, în Sala Dietei, la un simpozion dedicat Rezistenţei Anticomuniste.

 Monumentul Rezistenței Anticomuniste

Cu prilejul Zilei Foștilor Deținuți Politic, Primăria Făgăraș a ținut să anunțe public începerea lucrărilor la Monumentul Rezistenței Anticomuniste. La câțiva ani după Revoluție, prin 1994, s-a pus în discuţie ridicarea unui monument, la Făgăraș, în amintirea faptelor de curaj ale partizanilor și în amintirea celor care au suferit ori au murit, în lagăre sau închisori. Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Făgăraş, Augustin Răduţ, i-a cerut direct ministrului culturii avizele finale. „Anul trecut, prin august, când la Făgăraş a venit Ministrul Culturii, Daniel Barbu, domnul Răduţ a mers direct la ministru şi i-a cerut aprobarea monumentului. A reuşit să obţină o promisiune atunci, iar prin octombrie Ministerul a dat avizul pentru amplasament. Consiliul Local a adoptat, la scurt timp, pe 14 noiembrie, o Hotărâre de Consiliu prin care a aprobat planul urbanistic de detaliu”, spune consilierul local Cristian Urs.

După slujba de pomenire a celor care au murit în închisorile comuniste, primarul Sorin Mănduc, a declarat că viitorul monument va reprezenta o datorie împlinită a urmaşilor luptătorilor anticomunişti. „Nu cred că este o familie din satele Ţării Făgăraşului care să nu fi suferit de pe urma comunismului. Monumentul se va ridica în memoria celor care au murit sub teroarea comunistă și în memoria celor care au suferit și au trăit acele cumplite vremuri. Monumentul Rezistenței va fi în același timp o lecție de istorie reală pentru copii, pentru nepoți, pentru tinerii din şcoli şi licee. Personal, cred că Rezistenţa din Munţii Făgăraşului reprezintă unul din principalii piloni de rezistenţă spirituală ai acestui ţinut”, a declarat după simpozion, primarul Mănduc.

Simpozion în Sala Dietei

În cadrul simpozionului organizat de municipalitate, istoricul Marius Oprea şi jurnalistul Ioana Haşu au prezentat în imagini, texte și documente câteva secvenţe din ceea ce a însemnat rezistenţa făgărășenilor, împotriva unui sistem în care nu au crezut şi nu l-au dorit niciodată. Au fost expuse fotografii și documente referitoare la luptătorii din munți, dar și la ororile la care au fost supuși partizanii, de regimul comunist. Istoricul Marius Oprea a prezentat secvențe din filmul „Patru feluri de a muri“, realizat de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului.

A trecut peste o jumătate de veac de când o mână de oameni tineri se retrăgeau în munţi pentru a arăta că se opun regimului comunist. Printre aceștia se numără Ion Gavrilă Ogoranu, Gheorghe și Andrei Hașu, Ioan Pop, Laurean Hașu, Remus Sofonea, Victor Metea, Toma Pirău sau Ion Ilioiu. Cei din munți au fost ajutați de o rețea de sprijin din care au făcut parte mii de făgărășeni, preoți, țărani sau intelectuali. Capul rețelei de sprijin din Viștea de Jos, spre exemplu, era învățătorul Olimpiu Borzea.

În cuvântul său, primarul Sorin Mănduc a subliniat importanța ca lupta făgărășenilor împotriva comunismului să fie cunoscută de tineri. „Țara Făgărașului crește mereu, prin copii și nepoți, dar crește pentru că există o rădăcină puternică. Această rădăcină o reprezintă luptătorii din munți. Adică bunici sau străbunici de-ai noștri“.

Istoricul Marius Oprea, prezent duminică la Făgăraș, unul dintre cei care se ocupă în continuare de investigarea crimelor comunismului, s-a declarat hotărât să lupte în continuare pentru descoperirea crimelor săvârșite de comuniști.

Stihl
Go Pro Infrastructure
Proaspat Alb
Reno Depo
Stand-up

(Alexandru Socaciu)

 

DSC_0079

DSC_0083 DSC_0084

DSC_0086 DSC_0092

DSC_0099 DSC_0102

DSC_0111 Monument

Foto: Cristian Ramba

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie