Nemţii ar putea salva Ecoterm de la faliment

O firmă germană este pe cale să schimbe destinul populaţiei şi al societăţii făgărăşene de termoficare. Nemţii, care sunt în tatonări din februarie cu Primăria şi cu societatea Ecoterm, au decis în sfârşit să investească în Ecoterm. Vor să preia datoria furnizorului de termie şi să investească într-o centrală pe cogenerare. Rezultatul final: gigacalorie mai ieftină pentru abonaţi, datorii zero ale societăţii către Finanţe şi societate salvată de la faliment!

,,Reprezentanţii firmei au venit la Făgăraş prin luna februarie să se intereseze de un parteneriat cu noi. Joi, 22 mai, s-au întors şi au depus scrisoarea de intenţie, aşa că, după primele calcule, pot să vă spun că la anul pe vremea aceasta vom avea staţie pe cogenerare şi nu vom mai avea datorii. Investitorii din Germania vor să preia datoriile noastre de circa 3 milioane de lei, sumă care se compune din restanţele pe care Ecoterm le are către Finanţe, plus alte datorii curente acumulate de la intrarea societăţii în insolvenţă. Apoi vor să implementeze o centrală pe cogenerare, în valoare de 16 milioane de euro, care va fi amplasată pe platforma Duplex, lângă UPRUC”, a explicat şeful Ecoterm, Marius Tişcă, după întâlnirea avută cu investitorii străini.

Ecoterm 3Sistemul termoenergetic cu cogenerare utilizează gaz metan pentru a produce întâi energie electrică, apoi agent termic pentru încălzirea şi prepararea apei calde. Energia electrică obţinută în centrala pe cogenerare se foloseşte la antrenarea pompelor pentru recircularea agentului termic între centrală şi consumatorul extern. În acest mod se micşorează mult cheltuielile.

Cele opt centrale actuale ale societăţii Ecoterm vor intra în conservare, dar nu vor fi distruse sau transformate, ci vor rămâne ca instalaţii de rezervă, care în caz de forţă majoră să poată prelua activitatea.

 Marius Tisca, director Ecoterm
Marius Tisca, director Ecoterm

,,În urma discuţiilor a rămas stabilit că livrarea motoarelor pentru noua staţie pe cogenerare se va face în luna noiembrie, primele probe vor fi efectuate prin decembrie, iar în ianuarie anul viitor noul sistem ar trebui să fie deja funcţional”, a adăugat Tişcă.

Firma din Germania, Custo Solar AG, a implementat prin toată Europa astfel de sisteme de producere a agentului termic, începând cu ţara de provenienţă şi până în Franţa, Austria sau Polonia.

Datorii de la 0,73 bani la 15.000 lei

Între timp, până să fie investiţia gata, Ecotermul şi abonaţii săi continuă să fie la cuţite.

,,Taxa pe ţeavă”, cum o numesc făgărăşenii, face victime şi într-o parte şi în alta. Proprietarii apartamentelor nu vor să mai audă de plăţi către Ecoterm, iar societatea de termoficare se scaldă în procese.

În cifre situaţia stă în felul următor: 5004 persoane fizice, firme şi asociaţii de proprietari au de achitat restanţe către Ecoterm. Totalul banilor pe care trebuie să-i recupereze fosta regie se ridică la peste 4 milioane lei. Primii 100 de restanţieri au de plată mai mult de jumătate din această sumă, respectiv 2,8 milioane lei. Alţi 100 de restanţieri au datorii de tot râsul, sub 2 lei fiecare.

De la mic la mare

Stand-up
Go Pro Infrastructure
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Reno Depo
Mara Mares_parlamentare 2024

Programul de încasare cu care operează societatea arată, în ordine descrescătoare, sumele datorate de populaţie şi de asociaţiile de proprietari.

Top 3 persoane fizice:
1.    Dorin Precup, str. Tudor Vladimirescu, bl. 13 – 15.220 lei. Se află în executare silită.
2.    Silvia Ciocănelea, str. 13 Decembrie, bl. 2 – 13.649 lei. Se află în executare silită.
3.    Ilie Barta, str. 1 Decembrie, bl. 7 A – 12.975 lei. Se află în executare silită. Plăteşte eşalonat sume mici.

Top 3 asociaţii de proprietari:
1.    Asociaţia de proprietari nr. 5, Vasile Alecsandri – 500.000 lei
2.    Asociaţia de locatari nr. 3, Tudor Vladimirescu – 140.000 lei
3.    Asociaţia de locatari nr. 26, Stejarului – 130.000 lei

,,Pot să vă spun că primele 100 de asociaţii, persoane fizice şi persoane juridice au de achitat împreună 2,8 milioane lei. Însă, printre cei 5.004 restanţieri, figurează vreo sută de restanţieri care au de plată sume de 13 bani, 0,73 bani etc. Adică, sub 2 lei fiecare. E infinit mai scump procesul pe care ar trebui să-l deschidem pentru recuperarea acestor sume decât sumele în sine. Cel mai probabil vom plăti noi, personalul, datoriile acestea infime”, a declarat Marius Tişcă, directorul societăţii de termoficare.

Executorul judecătoresc trebuie plătit

Din septembrie 2012 au început celebrele procese intentate de Ecoterm celor care nu vor să-şi plătească datoriile, în special pentru motivul că s-au debranşat. ,,În acel an am avut vreo 600 de litigii, iar în următorul vreo 1.500 de procese. Pentru anul acesta nu am făcut bilanţul. În 99% din cazuri societatea a câştigat procesele, dar foarte puţini au venit să plătească de bună voie, aşa că am apelat la executori judecătoreşti.

Problema este că executorul ne percepe un avans din onorariu, pe care ni-l restituie după ce are loc executarea. Aşa că, din cauza banilor, nu puteam să trimitem toate dosarele la executare într-o singură etapă, o facem treptat. Pentru cele supuse acum executării avem de achitat un avans total de onorariu de 40.000 lei. Pe măsură ce recuperăm din sume, trimitem şi alte dosare la executori”, a explicat Tişcă.

La ora actuală Făgăraşul mai are 2.047 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare.

7 centrale ale societăţii deservesc aceste locuinţe, una deserveşte spitalul şi alta se află în conservare. În curând vor deveni istorie!

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie