Obicei popular cu „armindeni” la Avirg

Sărbătoarea Rusaliilor şi obiceiurile născute în popor au animat străzile Avrigului de Rusalii. La solicitarea Mariei Grancea, un promotor al tradițiilor la nivel local, dar și din dorința de a duce mai departe obiceiul locului, Consiliul Local a sprijinit și obiceiul de Rusalii, creând un cadru propice cetelor pentru a aduce armindenii și pentru ca fiecare localnic să-și poată împodobi poarta, conform obiceiului.

Cu câteva zile înainte de Rusalii, feciorii din ceată aduc armindeni (mesteceni, n.r.) pentru a fi puşi pe la porţi . „Pentru noi copiii, Rusaliile erau, ca toate sărbătorile mari, un prilej de bucurie, dar și zile încărcate de taine, de înțelesuri ascunse, zile de povești. În sâmbăta Rusaliilor, spre seară, treceau feciorii cu carele încărcate cu armindeni lăsând la fiecare poartă copacii fermecați și strecurând printre cântece și strigături câte o veste stranie și alte asemenea zvoniri trezind întrebări și nerăbdare de a cunoaște toată povestea”, spune Maria Grancea.

La Avrig se spune că zilele de Rusalii sunt singurele zile în care Măiestrele (Ielele/Rusalcele/Rusaliile) nu se apropie de sat din cauza armindenilor puși la porţi. Măiestrele, în nopţile magice sau la sărbătoarea Rusaliilor, aveau prostul obicei sa pocească pruncii, să ducă departe fetele prea frumoase, să ia minţile bărbaţilor, să încurce holdele înainte de seceriș, să aducă nebunia în rândul vitelor.

Florian Shaorma
Monumente funerare
Mara Mares_parlamentare 2024
Reno Depo
Go Pro Infrastructure
Stand-up

„Un fecior şi-a căutat mândruţa furată de Măiestre cale de nouă munţi, aşa a aflat că armindenii au putere. Primele crengi de arminden el le-a pus la poarta mândrei sale, la început de vară, într-o sâmbătă de Rusalii, ca nu cumva Măiestrele s-o atragă iar în dansul lor şi s-o ia cu ele. Au pus apoi armindeni la porţi de gospodari pentru a le fi păzite vitele, au pus armindeni la intrările în sat pentru a opri Măiestrele, au pus crengi de arminden pe căile de hotar ca nu cumva Măiestrele să încurce holdele”, a explicat Maria Grancea.
În fiecare an, de Rusalii, străzile sunt străjuite de mesteceni aduşi de feciori, iar Măiestrele se răzbună aducând ploi şi vijelii în preajma Rusaliilor, pentru a-i împiedica pe feciori să coboare de la munte cu armindenii. „Noi le mulțumim feciorilor că, încă o dată, în ciuda furtunii, uzi până la piele, n-au renunțat și duc peste ani obiceiul”, a concluzionat coordonatoarea bibliotecii din Avrig.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie