,,Subfinanţare cronică” a spitalului făgărăşean
Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure” are bani puţini pentru următoarele trei luni. Nu numai că suma pe care o va primi de la Casa de Asigurări de Sănătate este insuficientă pentru trimestrul III al anului în curs, dar din toamnă conducerea unităţii spitaliceşti nu are siguranţa că va mai primi bani de la bugetul de stat.
Lucrurile se înrăutăţesc în sistemul sanitar de la o lună la alta. Până în iunie acest an, managerul spitalului era chemat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a semna, o dată la două-trei luni, câte un contract adiţional la contractul mare semnat pentru perioada 2012-2013. Fiind vorba doar de acte adiţionale, conducerea spitalului avea măcar siguranţa că acestea se vor repeta la expirarea lor. Acum însă, managerul Laurean Gheţea, a avut o surpriză când s-a dus să semneze prelungirea contractului respectiv.
,,Am aflat că negociem un nou contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru perioada 2014-2015 şi că nu-l mai prelungim pe cel precedent. Din păcate pentru noi, suma pe care am contractat-o pentru anul 2014 acoperă doar trimestrul III din acest an. Ba mai mult, suma aceasta este şi insuficientă pentru nevoile spitalului!”, a declarat managerul.
În cifre lucrările stau astfel: unitatea primeşte pentru lunile iulie, august şi septembrie suma de 3,04 milioane lei. Din septembrie încolo nu ştie dacă va mai primi vreun ban. Conducerea spitalului consideră suma drept o ,,subfinanţare cronică”. Pe lângă faptul că bugetul se referă numai la trei luni, nici nu acoperă necesarul real al spitalului municipal.
,,Necesarul nostru este de 1,2 milioane lei pe lună. O să vedem cum ne descurcăm numai cu 1 milion pe lună. Din aceşti bani se plătesc de la salarii, până la hrană, medicamente şi utilităţi, mai puţin Ecoterm. Facturile pentru termie şi apă caldă sunt asigurate din bugetul local”, mai precizează managerul Gheţea.
Banii primiţi prin Casa de Asigurări se decontează lunar, după ce spitalul trimite factura cu numărul externărilor din fiecare lună. Aşa se face că unitatea spitalicească nu poate face internări câte ar vrea întotdeauna, ci trebuie să ţină cont ca acestea să se încadreze în suma totală de 1 milion lei.
,,Media lunară de pacienţi contractaţi este de 650. Au fost însă şi luni în care noi am avut 800 de externări. Asta înseamnă că pentru 650 de pacienţi am primit decontarea, iar diferenţa de pacienţi au fost trataţi pe puterea şi pe economiile noastre financiare. Nu poţi lăsa cazurile nerezolvate, când chiar necesită internare”, explică managerul.
În unitatea de la Făgăraş pot fi internaţi nu numai locuitorii zonei, ci şi din alte judeţe sau din afara ţării, cât timp au card sau adeverinţă de sănătate. Dacă, de pildă, pe DN1 este un accident de circulaţie, iar victimele sunt din alte judeţe sau din alte state, acestea sunt preluate de spital.
(Cristina Cornilă)