De la căpuşe se poate face sindromul Borrelia
Atenţie mare la căpuşe în perioada verii. Locuitorii din Victoria au simţit-o pe pielea lor. În lunile iunie şi iulie medicii de la Centrul de permanenţă din oraş au tratat mai mulţi pacienţi care au ajuns acolo după ce au fost înţepaţi de căpuşe.
Au fost chiar cazuri zilnice, însă din fericire niciunul cu complicaţii. Oamenii se prezintă la Centru de la primele semne de mâncărime şi roşeaţă.
Doctorii fac extracţia, dezinfectează zona şi recomandă tratament antibiotic timp de trei zile, cu doxicilină sau amoxicilină, explică şeful Centrului, dr. Florin Prică.
Cei care nu ajung pe mâna medicilor după ce au fost victimele căpuşelor riscă o reacţie locală alergică şi de infecţie, care poate fi primul pas spre sindromul Borrelia. Un astfel de caz s-a înregistrat în oraşul Victoria cu doi ani în urmă. Efectul sindromului este afectarea neuro-musculară.
Inocularea bacteriei în organismul uman are loc prin muşcătura de căpuşă. Nu toate căpuşele sunt purtătoare de Borrelia, aşadar nu toate persoanele muşcate de o căpuşă vor dezvolta borrelioză.
(Cristina Cornilă)