Ce câştigă Şinca Veche de pe urma unei păduri virgine
Comuna Şinca nu are aproape nimic de câştigat financiar de pe urma declarării drept virgină a unei suprafeţe împădurite. Totuşi renumele zonei s-ar putea duce şi peste graniţe. În pădurile Şincii există cel mai înalt brad din România şi se crede că s-a descoperit tot aici cel mai înalt fag din Europa.
Şinca are 5.400 de hectare de pădure, iar 350 dintre acestea sunt virgine.
De câştigat, comunitatea nu prea are ce câştiga de pe urma virginităţii pădurii. Decât renumele! Pentru că au apărut în zonă tot felul de turişti interesaţi de ecologie.
Cu doi ani în urmă, Primăria a primit totuşi 20.000 de euro de la o asociaţie care se implică în salvarea pădurilor, ca răsplată pentru neintervenţia în această arie protejată. Aria virgină de la Şinca aparţine primăriei comunei şi este administrată de Ocolul Silvic Pădurile Şincii.
Fostul primar al comunei, Radu Munteanu, inginer silvic de meserie, este cel care împreună cu cei din Asociaţia World Wide Fund for Nature, cu vreo patru ani în urmă, a făcut primele vizite în teren, pentru identificarea arboretelor valoroase.
Inginerul spune că la nivelul comunei se ştia şi înainte de vizitele oficiale că această pădure este virgină. Din registrele amenajamentelor silvice reieşea că cel puţin în ultima jumătate de secol aici nu a existat vreo intervenţie a omului.
(Cristina Cornilă)