În audienţă la primar

primarul Sorin Manduc

primarul Sorin Manduc

A fi doar spectator în timpul şedinţei săptămânale de audienţă cu Primarul oraşului te face să fi sincer: ţi-ai dori o aşa funcţie? De ce? Simplu: probleme diverse, soluţii imposibile, oameni extrem de complicaţi, cazuri halucinante şi, ca să fie din toate, ameninţări nefireşti.

Marţi, 26 martie ora 10.00, a avut loc obişnuita audienţă a primarului Sorin Mănduc din fiecare săptămână. Oamenii vin în faţa edilului şef cu probleme care, în cea mai mare parte, nu ar trebui să ajungă direct la el. Acest lucru reiese şi din faptul că Primarul nostru a trebuit să dea mai multe telefoane pentru fiecare caz în parte către diferite instituţii. Acest lucru denotă şi faptul că oamenii nu apelează la organele abilitate, fie că nu ştiu cine îi poate ajuta, fie pentru că nu îşi cunosc cu adevărat problemele.

Şuvăială Constantin Marian este un fermier din zona cartierului Meltea. Omul are mai multe animale în ograda proprie, dar se plânge că pe terenurile din apropierea Făgăraşului se găsesc animale şi proprietari străini de Făgăraş. Locurile indicate de făgărăşean nu aparţin oraşului nostru, aşa că primarul l-a sfătuit pe cetăţean să solicite păşune în perimetrul localităţii. Fermierul a început apoi să reclame fapte doar de el ştiute, pentru care primarul l-a rugat să se adreseze în scris cu astfel de probleme, pentru că era evident că acestea nu pot fi soluţionate de edil.

Un alt făgărăşean, Marhau Gheorghe, a solicitat primarului titluri de proprietate pentru pământurile moştenite de la părinţii lui. Omul i-a arătat edilului chitanţele cu sumele plătite pentru impozite şi taxe locale, dar, susţine el, doreşte ca sumele plătite să-i fie restituite, deoarece are informaţii că poate primi o parte din ele. Din nou telefoanele primarului aduc soluţia: informaţia este falsă, ea vine din lipsa de informare corectă a cetăţeanului.

Atât Şuvăială Constantin, cât şi Marhau Gheorghe. au solicitat titluri de proprietate. Li s-a explicat că se lucrează cu 4 firme la acest proiect şi toţi proprietarii celor 600 de hectare vor trebui să aştepte ca proiectul să se finalizeze şi atunci vor fi împroprietăriţi. Însă, oamenii, care păreau că nu înţeleg, solicitau ca împropiretărirea să se facă mai repede, deoarece ei au nevoie de acte.

Reno Depo
Go Pro Infrastructure
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Monumente funerare
Mara Mares_parlamentare 2024

Au urmat problemele sociale. Fiecare caz în parte ţinea de serviciul de asistenţă socială, şi nu neapărat direct de primarul Sorin Mănduc. Alexandru Alexandra a solicitat o locuinţă socială în cartierul Combinat, deoarece ea stă la tatăl ei cu cei trei copii şi a fost evacuată dintr-un bloc de pe strada Negoiu. După telefoanele primarului s-a constatat că figurează deja în bazele de date ale serviciului de asistenţă socială. Stoican Viorica a solicitat şi ea o locuinţă pentru ea în cartierul Combinat, dar la o analiză mai atentă s-a descoperit că femeia trebuia să se adreseze din timp serviciului de asistenţă socială pentru a-i fi analizat cazul.

O altă localnică, Pârvu Ileana, s-a adresat primarului pentru că nu reuşeşte să-şi plătească facturile restante la Ecoterm. Femeia a făcut mai multe demersuri la serviciul de asistenţă socială şi la prefectura din Braşov, dar s-a descoperit că femeia nu a înţeles că trebuia să declare nişte sume mai mici la Ecoterm, prin care să plătească agentul terminc eşalonat. Ba mai mult, femeia are handicap de graul I, iar Primarul a solicitat serviciului de asistenţă socială să analizeze cazul şi să se încerce un temei legal prin care femeia să poate fi ajutată.

Un alt caz extrem de dificil, dar tot pe bază socială a fost şi Corfariu Florian. Acesta a înfiat de-a lungul timpului două fetiţe, una de 8 şi cealaltă de 11 ani, a divorţat, trăieşte în concubinaj şi acum are în creştere încă doi copii de 2 şi 3 ani. Cazul său a intrat în atenţia serviciului de asistenţă socială, deoarece omul se află în imposibilitatea de a-şi întreţine copiii. Ba mai mult, este acuzat că a încercat să-şi subînchirieze locuinţa primită de la primărie. De asemenea, el înregistrează restanţe mari la plata chiriei şi nici nu frecventează mai mult de două zile locurile de muncă propuse de autorităţile locale.

Astfel, problemele cu care vin oamenii la audienţele de la Primăria Făgăraş nu ţin direct de primarul Sorin Mănduc, în cea mai mare parte dintre ele. Oamenii cu probleme sociale trebuie să se adreseze serviciului de asistenţă socială, iar problemele cu adevărat importante să fie direcţionate primarului. Alexandru Socaciu


Apreciază
Distribuie