Calvarul buletinelor provocat de sistem
Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPLCEP) şi-a dublat volumul de activitate în această perioadă. De câteva zile, făgărăşenii, mulţi dintre ei plecaţi peste hotare, roiesc în jurul Casei de Cultură pentru a-şi reînnoi cărţile de identitate.
Din păcate pentru ei, sistemul integrat care prelucrează datele fiecărui cetăţean nu permite preluarea a mai mult de 25, maxim 30 de solicitări. Întrebat despre situaţia de la Serviciul de evidenţa persoanelor, primarul Sorin Mănduc a declarat că situația e fără precedent, din pricina implementării unui program informatic ce pare că nu face față.
„Nu doar la Făgăraş se întâmplă acest lucru, aceeaşi problemă este şi la nivel naţional. Softul prin care se introduc datele solicitanţilor se blochează periodic, iar soluţia găsită a fost limitarea numărului de introduceri de date. Dacă am putea am suplimenta personalul dar acest lucru nu rezolvă problema. Nu oamenii sunt aici rezolvarea, ci remedierea programului informatic ”, a spus primarul.
Ioana Hârţoagă, în subordinea căruia se află serviciul de evidenţă al persoanelor în aceste zile, spune că personalul primăriei lucrează peste program şi cu câte două ore pe zi pentru a face faţă numărului mare de solicitări. „Zilnic ne trec prin mâini peste 50-60 de dosare, dar nu se pot prelucra mai mult de 25, asta şi pentru că, periodic, soft-ul programului se blochează. În plus, doar două persoane au acreditare să introducă datele, însă, de multe ori, li se blochează programul, nu mai pot introduce date”, a mai spus aceasta.
Tot ea a explicat şi că mulţi dintre cei care solicită cărţi de identitate fie le-au expirat buletinele şi trebuie să primească amenzi, fie nu au dosarele complete. La aceştia se mai adaugă şi cei care sunt recalcitranţi, care nu fac decât să îngreuneze activitatea şi mai mult.
Cele mai multe solicitări care sunt depuse în această perioadă vizează preschimbarea actelor de naştere sau de identitate ale persoanelor care lucrează în afara ţării şi profită de concediile de vară pentru a-şi rezolva problemele legate de documente. O altă categorie de solicitări vine din partea făgărăşenilor care sunt pe picior de plecare în concediu în străinătate şi vor să îşi schimbe actele de identitate înainte.
De asemenea, şi numărul mare de căsătorii din perioada de vară aglomerează activitatea Serviciului Public Local de Evidenţă a Persoanelor, pentru că acestea sunt urmate de schimbarea numelui pentru cel puţin unul dintre soţi. De exemplu, doar în această săptămână, Serviciul de Stare Civilă a oficiat nu mai puţin de 24 de căsătorii, faţă de o săptămână normală, când se oficiază în medie 3-4 căsătorii.
(Alexandru Socaciu)