Contre în gestionarea deşeurilor din judeţ

Resturile menajere din Făgăraş pot deveni o dispută între autorităţile locale din Făgăraş, precum şi din alte localităţi, pe de o parte, iar pe de cealaltă parte, cei care vor să modernizeze întreg sistemul de gestionare a deşeurilor din judeţ.

Kovacs Attila, preşedintele  Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu”, structură asociativă care se ocupă de implementarea măsurilor privind gestionarea deşeurilor în judeţul Braşov, a precizat zilele trecute că toţi primarii din judeţ trebuie să semneze documentul de poziţie în forma prezentată de asociaţie, altfel vor putea fi excluşi de la finanţare.

Vizaţi printre cei care nu se conformează planului sunt şi autorităţile din Făgăraş, Hoghiz şi Râşnov. Potrivit viceprimarului din Făgăraş, Cătălin Cîrje, problema nu este de fapt nesemnarea documentului de poziţie, ci detaliile care sunt prevăzute în acest proiect. „Documentul de poziţie a trecut deja prin Consiliului Local, a fost luat la cunoştinţă. Însă, probleme au început să apară atunci când organismul de la Braşov a cerut tuturor primăriilor din judeţ să renunţe la operatorii locali de gestionare a deşeurilor. Acest lucru, după părerea mea şi a colegilor mei, este de neacceptat, din moment ce noi am făcut investiţii serioase la Salco Serv pentru a moderniza serviciul”, a precizat viceprimarul.

Tot el a explicat şi faptul că Salco Serv este o societate gestionată de primărie, în care au fost investite atât fonduri bugetare, cât şi din fondurile structurale ale Uniunii Europene. „După ce noi am făcut proiecte europene şi am adus bani pentru modernizarea serviciului, acum să renunţăm la el în favoarea altuia de la Braşov? Nu este normal. Ei vor să acceseze din nou bani europeni, tot pentru acelaşi lucru. Este un non-sens. Ce facem cu maşinile, cu pubelele sau logistica de aici? Noi răspundem pentru investiţii, nu le putem ignora total”, a fost punctul de vedere al viceprimarului.

De cealaltă parte, conducerea structurii asociative de implementare a proiectului a declarat că există şi posibilitatea ca operatorul local să fie integrat în proiect. „Am avut probleme la Făgăraş, acolo unde urmează să se amenajeze atât o staţie de sortare, cât şi una de tratare mecanico-biologică a gunoiului, şi unde autorităţile locale au vrut ca operatorul public să fie integrat în acest proiect. Acum, există posibilitatea să facem acest lucru ţinând cont că operatorul este în subordinea Consiliului Local”, a spus Kovacs Attila pentru presa judeţeană.

Tot el mai spus şi că există încă şansa să se prindă ultimul tren pentru accesarea unei finanţări din ciclul bugetar 2007 – 2013, iar sumele necesare pentru realizarea unor staţii de transfer şi de sortare şi închiderea mai multor depozite municipale neconforme să fie decontate până la finele lui 2015. În caz contrar,  întregul proiect, inclusiv realizarea unei staţii de valorificare energetică a deşeurilor, va fi depus la finanţare pentru perioada 2014-2020. „La ora actuală, ne încadrăm pe ambele tranşe de finanţare, însă este necesar să rezolvăm aceste probleme de ordin juridic”, a explicat preşedintele ISO Mediu.

Mara Mares_parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Dentistry Tour
Stihl
Proaspat Alb
Florian Shaorma

Gunoiul este „la mica înţelegere”

Cei mai mulţi bani din acest proiect, care are o valoare totală de 170 de milioane de euro, vor merge către Făgăraş, unde este prevăzută atât amenajarea unei staţii de transfer, cât şi a unei staţii de tratare mecanică şi biologică a gunoiului.

În prezent, în mai multe zone din Făgăraş şi Rupea depozitarea deşeurilor este o problemă, ţinând cont că singura rampă ecologică este lângă Braşov, astfel că „la mica înţelegere” funcţionează în continuare gropi de gunoi neconforme şi improvizate, la marginea localităţilor. Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor este, în prezent, în curs de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie