Visul lui Ceauşescu de la Mândra, dus până la capăt

•    Peste 700 de milioane lei se vor accesa de la Bruxelles pentru Hidrocentrala Mândra!

Consiliul Judeţean Braşov şi compania Hidroelectrica se află în plin proces de asociere pentru a accesa împreună fonduri europene de milioane de euro cu scopul terminării lucrărilor de la Hidrocentrala Mândra. Ca să poată funcţiona, în barajul şi hidrocentrala de pe Olt ar mai trebui pompate 160 de milioane de euro (cca 720 milioane lei noi). Bugetul statului nu poate acoperi necesarul.

„Cei de la Guvern ne-au spus foarte clar că nu au bani pentru această investiţie, iar singura soluţie este să accesăm bani direct de la Bruxelles, fiindcă este exact acel tip de proiect integrat despre care Comisia Europeană spune că poate fi finanţat. Pentru a putea accesa finanţarea nerambursabilă, trebuie să ne asociem cu cei de la Hidroelectrica”, a explicat vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu.

Vizavi de valoarea sumei, aceasta ar fi o premieră în România în ceea ce priveşte atragerea de fonduri structurale.

Lucrare suspendată după 110 milioane dolari

În investiţia din Ţara Făgăraşului s-au mai pompat 110 milioane de dolari în decursul anilor, ceea ce face ca ea să fie terminată în proporţie de 60%. Când s-au terminat banii, s-a suspendat lucrarea! Proiectul a debutat în 1988, când au fost aduşi la Mândra 1.200 de muncitori, şi a fost suspendat în anul 2009.

Mara Mares_parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Stihl
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Reno Depo

Nicolae Ceauşescu a visat un lanţ de cel puţin 20 de hidrocentrale care urmau a fi construite pe cursul Oltului. La ora actuală pe Olt, de la izvor şi până la gura de vărsare în Dunăre, există 24 de lacuri de acumulare, cu hidrocentrale cu tot. Însă cea de la Mândra nu s-a mai făcut.

Dacă ar fi fost terminată după proiectul iniţial, cea de la Mândra ar fi avut o putere instalată de 27 MW şi ar fi reprezentat una dintre cele mai mari acumulări de apă dulce, nu numai din ţară, cât şi de pe continent. Din lacul de la Mândra se puteau efectua irigaţii pe partea de sud a Carpaţilor. Datorită mărimii lui, aici s-ar fi putut desfăşura inclusiv sporturi nautice.

Lacul de acumulare a fost proiectat pe vremea lui Ceauşescu astfel încât să atingă localităţile Hoghiz, Homorod, Ungra, Cuciulata, Comăna, Crihalma, Veneţia de Jos, Ticuşu Nou, Părău, Şercaia, Hălmeag şi Mândra. Capacitatea maximă de înmagazinare a lacului a fost estimată la 338 de milioane de metri cubi.

(Cristina Cornilă)

Foto: Cristi Ramba


Apreciază
Distribuie