După 300 de ani… acasă!

Chiar dacă au trecut trei secole de la martiriul Sfântului Constantin Vodă Brâncoveanu, făgărăşenii nu l-au uitat pe binefăcătorul lor. Sâmbătă, 4 octombrie, potrivit estimărilor jandarmeriei, prin căpitanul Ovidiu Roşca, nu mai puţin de 1000 de oameni l-au întâmpinat în jurul orei 11.00 pe cel care întreţinea cu ctitorii, bani şi moşii viaţa ortodoxiei de la sudul Transilvaniei. Moaste - primirea solemna a delegatiei de la Bucuresti

Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse în Făgăraş la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei Bucureştilor condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Sfintele moaşte au fost întâmpinate de către delegaţia Mitropoliei Ardealului, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi de către Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul.

„După 300 de ani, Sfântul şi voievodul martir Constantin Brâncoveanu vine din nou acolo unde a ctitorit. Este un moment extrem de important şi pentru comunitate locală, dar şi pentru viaţa Bisericii în general. Asta datorită faptului că Sfântul Constantin vine astăzi să ne dea un exemplu de jertfă şi de dăruire”, a spus ÎPS Ioan, vizibil emoţionat. Moaste (1)

La eveniment a luat parte şi primarul Sorin Mănduc, care a ţinut să precizeze că momentul este unul care ne face cinste nouă, celor de azi. „A venit vremea ca domnitorul martir Constantin Brâncoveanu să vină la Făgăraş, acolo unde o serie de instituţii îi poartă numele, şi unde el însuşi a contribuit la bunăstarea înaintaşilor noştri. Pe lângă recunoştinţa de care suntem datori, cred că este important ca astăzi să-i venerăm faptele din trecut şi să ne arătăm şi dispoziţia noastră spre a-i urma exemplul”, a spus primarul.

 Pelerinaj în sunet de fanfară

Momentul sosirii sfintelor moaşte a fost unul extrem de emoţionant. Poliţiştii de la rutieră au restricţionat pentru câteva momente traficul rutier, pentru ca Sfântul Constantin să fie primit în acordurile imnului naţional „Deşteaptă-te, române!”, interpretat de fanfara de la Şinca Nouă, condusă de primarul Dumitru Flucuş. Moaste (2)

Nu mai puţin de 80 de preoţi din Ţara Făgăraşului şi aproximativ 30 de militari ai centrului „Constantin Brâncoveanu” au deschis drumul spre Biserica ctitorită acum 316 ani. „Este o onoare pentru noi să-l avem oaspete pe binefăcătorul nostru. Şi nu doar astăzi, ci în fiecare zi de acum înainte, pentru că am primit de la Părinte Patriarh Daniel o icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni cu părticele din moaştele sfântului. Această icoană va rămâne în biserica noastră ca semn al cinstirii pe care ne-a făcut-o sfântul acum 300 de ani, dar şi ca semn al preţuirii noastre spre cel ce a ctitorit ortodoxia în zona Făgăraşului”, a spus părintele protopop Marcel Dobrea.

De asemenea, organizatorii evenimentului de la Făgăraş, printre care şi părintele protopop Ioan Tărcuţă, au transmis mulţumiri reprezentanţilor Detaşamentului de jandarmi de la Făgăraş, Detaşamentului de Pompieri, Centrului de Instrucţie pentru Infanterie şi Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”, poliţiştilor de la Biroul Rutier, dar şi medicilor şi asistentelor de la UPU Făgăraş.

Daruri şi distincţii la Sâmbăta de Sus

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a îmbrăcat duminică, 5 octombrie 2014, haine de sărbătoare. Sfintele moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost aduse în pelerinaj.

Victoria Federal IFN
Stihl
Dentistry Tour

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu alţi nouă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi peste 150 de preoţi şi diaconi, gazdă fiind Părintele Mitropolit Laurenţiu Streza. Moaste (3)

Preafericirea Sa a oferit la final, pentru mănăstire, o icoană cu Sfântul Constantin Brâncoveanu, în care au fost incrustate părticele din moaștele voievodului, o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice și de cult, apărute la Editurile Patriarhiei Române.

Totodată, a fost acordat Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici și mireni. Au fost distinși: arhimandritul Ilarion Urs, starețul Mănăstirii, Părintele Dănuț Gheorghe Benga, protopopul de Brașov, Părintele Gheorghe Colțea, protopopul de Bran-Zărnești, Aristotel Căncescu, președintele Consiliului Județean Brașov și Sorin Mănduc, primarul municipiului Făgăraș. Moaste - primirea distincitiei de catre Aristotel Cancescu, presedinte CJ Brasov

Printre participanţii de seamă de la Mănăstire s-au aflat şi autorităţi locale şi centrale, printre care premierul Victor Ponta şi primarul comunei Sâmbăta de Sus, Vasile Andreaş.

La finalul evenimentelor, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, i-a mulțumit Patriarhului României pentru binecuvântarea pe care a adus-o credincioșilor din Țara Făgărașului.

„La încheierea acestei sărbători extraordinare în Ţara Făgăraşului dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate şi îi mulţumim pentru că ne-a oferit o zi minunată. Alături de cuvântul şi prezenţa Preafericirii sale, moaştele Sfântului Constantin dăruite nouă astăzi va rămâne ca un dar minunat care s-a înscris în istoria acestor locuri. Mulţumim pentru toată dragostea şi toţi cei care suntem aici, făgărăşeni şi nu numai, din toată ţara Ardealului veniţi, ne angajăm în faţa lui Dumnezeu şi în faţa Sfinţilor Martiri Brâncoveni că vom face şi noi un mic efort, nu un martiraj, ci un efort al dragostei milostive şi ne vom îndrepta atenţia permanentă pentru a vă sprijini în realizarea celei mai mari opere din Patriarhia noastră, Catedrala Mântuirii Neamului. Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate şi mulţumim Preafericirea Voastră”, a spus Părintele Mitropolit.

FOTO: Cristian Ramba

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie