Mobila de bucatarie

În contextul vieţii moderne gătitul acasă şi-a pierdut din importanţa de altădată. Cu toate astea, bucătăria rămâne punctul central al casei, motiv pentru care aceasta nu trebuie doar să arate bine ci şi să fie foarte practică.

Ce aspecte urmărim atunci când alegem mobila de bucătărie şi câteva idei practice legate de amenajarea ei, aflăm de la administratorul S.C. Lucarola Comimpex S.R.L., Lucian Comici.

Cristina Lascu: Ce mobiler recomandaţi pentru a obţine o bucătărie spaţioasă?

Lucian Comici: Dacă spaţiul rezervat bucătariei e destul de restrâns, problemă care se întâlneşte mai ales la apartamentele de bloc, e indicat să optăm pentru mobilier la comandă, produs exact după dimensiunile bucătăriei. De asemenea, dulăpioarele suspendabile reprezintă o soluţie de salvare a spaţiului. Trebuie luat în calcul designul liniar şi minimalist şi evitate accesoriile multicolore şi formele complicate. Electrocasnicile ideale pentru o bucătărie spaţioasă sunt cele cu suprafeţe metalizate pentru că reflectă lumina. În privinţa nuanţei mobilierului, se recomandă tonurile deschise şi calde.

 

C.L.: Aminteaţi de corpurile suspendate. Haideţi să dezvoltăm puţin subiectul

L.C.: Avantajul corpurilor suspendate constă în primul rând în faptul că nu aglomerează duşumeaua. Apoi, câştigăm spaţii închise sau deschise pentru depozitarea produselor şi obiectelor folosite în bucătărie. Corpurile suspendate realizate din lemn dau o notă de eleganţă şi stil. Lemnul însă trebuie vopsit sau tratat special împotriva umezelii şi mucegaiului. Pe de altă parte, cele din PAL nu e indicat să intre în contact direct cu aburii. Pentru bucătăriile moderne e aleasă de multe ori combinaţia de PAL şi metal cromat.

C.L.: În bucătărie avem de obicei o mulţime de sertare şi uşi. Ce fel de mânere sunt recomandate?

L.C.: Mânerele trebuie să fie cât mai rezistente, simple, executate din materiale care se curăţă uşor – metal inoxidabil sau aluminiu. O opţiune bună o constituie mânerele încastrate în marginea superioară a sertarelor sau uşilor, sub forma profilelor de aluminiu. O soluţie excelentă dar ceva mai costisitoare este folosirea sistemelor “push to open”. Acestea elimină mânerele, fiind necesară doar o uşoară apăsare pe sertar sau pe uşă pentru a se deschide.

 

C.L.: Cum ar trebui să fie blatul de lucru?

L.C.: Este indicat ca blatul să fie liber, neîntrerupt, să aibă cât mai puţine îmbinări. Pentru un aspect plăcut, chiuveta ar trebui să fie încastrată în blat. Se evită astfel şi acumularea resturilor de mâncare sub marginile ei. Ca şi materiale, sunt preferate PFL-ul, lemnul lăcuit, plăci ceramice (faianţă), piatra naturală, mozaicul. Pentru o bucătărie cu aspect profesional alegerea perfectă e blatul din inox.

Reno Depo
Florian Shaorma
Zambete la cafea - Maria Visu
Monumente funerare

 

C.L.: Cu ce protejăm pereţii din bucătărie?

L.C.: În special zona cuprinsă între blatul de lucru şi corpurile suspendate trebuie protejată având în vedere că acolo se prepară mâncarea. În plus, alegerea corectă a materialului de protecţie poate contribui pozitiv la capitolul design. Putem alege: faianţă, mozaic, sticlă colorată securizată, aluminiu, inox sau piatră naturală (granit, marmură, travertin sau onyx).

Pentru bucătăriile mici se recomandă placarea acestei zone cu acelaşi material sau asemănător cu blatul de lucru. În cazul bucătăriilor cu dimensiuni generoase sunt permise, chiar indicate materialele în contrast cu restul mobilierului pentru a crea o zonă de interes.

 

C.L.: Masă de bucătărie sau insulă, ce se poartă?

L.C.: Insula depinde de un factor important: spaţiul. Poate fi utilizată atât ca suprafaţă de lucru şi spaţiu de depozitare, în plus, se poate utila cu aragaz, cuptor, chiuvetă. Bucătăriile cu mese tip insule în centru sunt foarte practice. Pe lângă gătit, acestea pot fi folosite şi pentru mâncat.

E la modă insula, dar cea mai des întâlnită rămâne totuşi masa cu scaune tradiţionale.

Să nu uităm că mobila de bucătărie trebuie să fie trainică, practică şi să arate bine!

 


Apreciază
Distribuie