Secretar de stat din Ministerul Economiei, prezent ieri în Făgăraş

Fabrica de Pulberi nu moare, dar nici nu se predă! Deşi mulţi vedeau sfârşitul Fabricii de Pulberi aproape, iată că oficialii din Ministerul Economiei îşi iau angajamentul să o ţină în viaţă. Au fost la Făgăraş secretarul de stat din Ministerul Economiei, Gelu Ştefan Diaconu, şi directorul general Romarm, Dan Tache.

Marţi, 2 aprilie, aceştia au fost în societate să vadă cum arată efectiv Fabrica despre care se tot discută la Bucureşti intens de cel puţin o jumătate de an încoace, apoi au discutat în biroul primarului Făgăraşului despre soarta acesteia.

Marea problemă a societăţii este aceea că nu are o staţie de epurare proprie pentru a putea produce explozibili militari fără să intre sub incidenţa legilor de mediu. În biroul primarului Sorin Mănduc se pare că s-a găsit soluţia: „Dacă nu avem bani să investim în finalizarea staţiei de epurare, avem măcar o soluţie de rezervă, aceea ca Fabrica de Pulberi să utilizeze staţia de epurare a societăţii Nitroporos,” a declarat secretarul de stat. „Viceprimarul Cătălin Cârje a venit cu ideea şi toţi au agreat-o. O staţie la Fabrica de Pulberi costă undeva între 800.000 şi 1.000.0000 de euro,” a precizat deputatul Daniel Zamfir care a luat de asemenea parte la discuţii.

Un alt aspect discutat cu secretarul de stat a fost datoria pe care societatea din subordinea Romarm o are către Primăria Făgăraş. Administraţia locală spune că datoria acumulată din 2010 începând ar fi de 9 miliarde, conducerea societăţii spune că este mult mai mică. În acest sens, pe rolul instanţei se află şi un proces, care are ca termen de înfăţişare data de 22 mai. „Am luat în calcul mai multe variante care ar putea rezulta din soluţia ce va fi pronunţată de către instanţă. Cert este că dacă sumele pretinse de Primărie se dovedesc a fi reale, se încearcă stingerea datoriei prin darea în plată a unui activ care apaţine Fabricii de Pulberi,” a comentat Gelu Diaconu, fără să facă vreo aluzie la posibilitatea ca aceste sume să fie achitate direct de către Ministerul Economiei în contul societăţii datoare. El a mai spus că Fabrica de Pulberi nu se va închide, dar nici nu desfăşoară cine ştie ce activitate, având în vedere că la nivelul ţării comenzile Ministerului Apărării către firmele din subordinea Romarm sunt extrem de reduse.

Monumente funerare
Mara Mares_parlamentare 2024
Stand-up
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Reno Depo
Dentistry Tour

Despre fabuloasele investiţii de până la 2 milioane de euro, care se vehiculau anul trecut în vară, nimeni n-a mai ştiut nimic să spună. Aceşti bani erau promişi atunci tot de Ministerul Economiei (n.r. cu o altă conducere) spre a face din Fabrica de Pulberi un centru indispensabil al industriei de apărare.

 (Cristina Cornilă)

 


Apreciază
Distribuie