Riscul de accidente chimice, în atenția autorităților
Primarul Făgărașului i-a convocat joi, 16 aprilie 2015, într-o ședință fulger, pe membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), dar și pe șefii firmelor care pot reprezenta pericol pentru populație, în caz de accident chimic. Nu a fost vorba de o situație de forță majoră, ci de o întrunire în care cei prezenţi au dezbătut problemele cu care s-ar putea confrunta populația Făgărașului într-o situație de risc major.
Explozia, emanațiile de amoniac, alte accidente chimice, cutremurul sau inundațiile au fost subiectele zilei.
„E vital să ne facem temele pe timp de pace sau atunci când nu ne confruntăm cu probleme grave. În cazul unui accident chimic sau în orice situație de forță majoră va fi prea târziu să ne facem planuri. E important ca atunci să cunoști ce ai de făcut, să știe fiecare ce misiune are și să facă tot posibilul pentru salvarea populaţiei. Viața oamenilor e cea mai importantă, indiferent că vorbim despre cutremur, inundații sau accident chimic. Din nefericire, suntem expuși riscului și avem misiunea de a ne pregăti pentru astfel de situații pe care nu ni le dorim”, a declarat Sorin Mănduc.
Primarul susține că a vrut să vadă în primul rând viteza de reacție a celor care fac parte din acest comitet și că a avut în vedere, totodată, strategia pe care o au firmele generatoare de risc pentru locuitorii Făgărașului, în cazul producerii unor incidente în planul activității lor specifice.
Potrivit edilului, câteva firme care desfășoară activități de producție sau depozitare de produse speciale în municipiul Făgăraș pot fi generatoare de riscuri majore și pot reprezenta pericol real pentru cetățenii Făgărașului, în cazul producerii unor accidente chimice. Printre aceste firme se numără Nitroporos, Fabrica de Pulberi și alte societăți de pe platforma chimică.
La întâlnirea ce a avut loc în sala mică a Casei Municipale de Cultură au fost prezenți și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov. Colonelul Marian Sandu, de la ISU Brașov, a subliniat rolul esențial pe care îl joacă Primăria, Compartimentul de Protecție Civilă, Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU) dar și firmele care sunt obligate să ia măsuri, în situații critice, pentru protecția propriilor angajați, până la venirea specialiștilor.
Printre cei care fac parte din Comitetul pentru Situații de Urgență se numără reprezentanți ai administrației locale, ai Pompierilor, Poliției, Jandarmeriei, Ambulanței, Spitalului, Centrului de Pregătire pentru Infanterie, dar și directorii instituțiilor de învățământ și ai principalilor agenți economici.
CLSU se întrunește, la convocarea primarului, anual sau ori de câte ori este nevoie pentru gestionarea situațiilor de urgență.