Concursul de matematică aplicată (Cangurul)

La începutul anilor ’80, un profesor de matematică din Sydney a creat un joc pentru elevii australieni: un set de întrebări cu răspunsuri multiple, corectat de calculator. Sute de mii de tineri puteau participa, astfel că succesul Concursului Naţional de Matematică din Australia a fost imens.

În 1991, doi profesori francezi au lansat jocul în Franța, sub numele de Kangourou, ca omagiu adus prietenilor lor australieni.

Asociația Internațională „Kangourou sans Frontières”, cu sediul în Paris, a răspândit concursul în Europa şi America, aducându-l la notorietatea de astăzi.

Începând din anul 1998, subiectele au fost redactate și în limba română și nu făceau apel atât de mult la materia parcursă la clasă, cât la subiecte de perspicacitate. Acestea aveau menirea de a testa inteligența elevilor.

Concursul a avut un mare succes în Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, fiind organizat de Catedra de matematică, sub îndrumarea profesorului Aurel Aldea timp de 22 de ani.  Acum, de întregul demers organizatoric răspunde profesoara Simona Ghizdavu.

Stihl
Stand-up
Zambete la cafea - Maria Visu
Florian Shaorma
Mara Mares_parlamentare 2024
Victoria Federal IFN

Competiţia i-a atras pe elevi şi, de aceea, numărul participanților a crescut de la an la an. În prezent, aproximativ 200 de elevi din şcoală iau parte la concurs.

Colegiul Național „Doamna Stanca” a obținut numeroase premii: Alin Cosma – premiul al II-lea, ajungând doi ani consecutivi la Barajul Național și Cătălin Modorcea – un premiu special. Elevii cu punctaje mari au primit premii constând în cărți, jocuri logice și casete audio.

În acest an, rezultatele vor fi anunțate la începutul lunii mai. Elevii care obțin peste 100 de puncte vor participa la Barajul Național de la sfârșitul lunii mai.

 
Edith Orban
clasa a X-a C
Colegiul Naţional Doamna Stanca


Apreciază
Distribuie