Oficial, 200 de copii sunt crescuţi de rude
Că un sfert de Făgăraș este în Italia se știe. Dar ce nu vom cunoaște niciodată este numărul real al copiilor care au rămas la Făgăraș, în vreme ce părinții lor muncesc pe rupte în străinătate (cei mai mulți dintre ei) sau cerșesc. În scripte, figurează aproape 200 de minori în această situaţie. Practica depăşeşte însă orice evidenţă.
Pornind de la piesa trupei Voltaj ,,De la capăt” – cea care a reprezentat România la Eurovision – și care este un mesaj pentru părinții ce își lasă copiii singuri, ne-am interesat de astfel de cazuri la Făgăraș.
La Compartimentul de Autoritate tutelară din cadrul Serviciului de Asistență Socială există o statistică, dar care cuprinde numai minorii și care s-a realizat doar pe declarațiile celor care au anunțat plecarea în străinătate. Este vorba de 122 de familii cu 193 de copii. Sunt familii în care ambii părinți au plecat sau a plecat numai unul – dacă familia este monoparentală.
Statistica este de la sfârșitul lunii aprilie și se actualizează cam o dată la trei luni. Cifrele sunt exacte în ce privește declarațiile părinților, dar ele nu reflectă întocmai realitatea. Sunt făgărășeni care muncesc la negru peste granițe și care nu merg la SAS să anunțe că își lasă copilul în țară în grija rudelor.
,,Odată notificat, Serviciul de Asistență Socială este cel care va face în instanță toate demersurile necesare pentru delegarea temporară a atribuțiilor părintești către rude”, explică unul dintre cei patru consilieri angajați la Autoritatea tutelară.
Din informațiile din dosarele Autorității tutelare reiese că făgărășenii sunt plecați cu precădere în Italia, dar și în Spania, Germania, Franța, Polonia, iar în ultimul timp Anglia și Norvegia.
Cum se scriu certificatele de naștere în Polonia
Nu întodeauna părinții își lasă odraslele aici, iar când se întorc le găsesc mari. Sunt și cazuri când nasc peste granițe și vin la SAS să transcrie certificatele de naștere ale copiilor. În acest caz, procedura din Polonia ridică cele mai mari probleme.
,,În Polonia, la naștere mama dă o simplă declarație că X este tatăl copilului, iar ofițerul de stare civilă de acolo așa notează. Dacă zice că Obama este tatăl, Obama va scrie și pe certificatul de naștere. În realitate tatăl declarat de mamă poate să nu fie și cel adevărat. La Starea Civilă de acolo, copilul are numele de familie al mamei. Mai sunt cazuri în care efectiv oamenii nu își înregistrează copilul. Atunci, luăm legătura cu Ambasada României în Polonia și explicăm că minorul s-a născut cu aproximație la data de…, în zona nu știu care, de pe teritoriul Poloniei. Ambasada ia legătura cu serviciul de stare civilă din zona respectivă și i se eliberează copilului un certificat, pe care noi îl primim tradus. Mergem cu el la Starea Civilă și se face transcrierea, dar în dreptul tatălui se trage linie. Ulterior, poate să îl recunoască el singur pe copil”, explică o asistentă socială de la Autoritatea tutelară.
Cazurile pot fi și mai grave de atât. La un moment dat în Făgăraș existau doi minori, de 16 și 17 ani, care aveau părinții decedați, iar ei nu aveau acte de naștere.
Născuți în străinătate, ajutați din bugetul Făgărașului
Cazul este al unei familii din Făgăraș, cu patru copii: unul născut în Germania, unul născut în Polonia și doi care au văzut lumina zilei la Făgăraș. Oamenii locuiesc pe strada Salcâmului. Asistenții sociali de la Făgăraș s-au dat peste cap să ajute această familie, astfel încât inclusiv cei de la Avocatul Poporului au apreciat munca lor.
Minorul născut în Polonia a avut certificat polonez, iar cei de la Asistență au solicitat transcrierea lui. Despre copilul născut în Germania, tatăl le-a spus celor de la Asistență că n-are acte, iar când să-i fie făcute s-au descoperit cele poloneze.
Din cei doi copii născuți în România, unul a fost suferind de malnutriție. ,,I-am dat șase luni de zile lapte praf și câte un bax de pampers pe săptămână. Am botezat 3 din cei 4 copii ai familiei – unul de câteva luni, unul de 4 ani și altul de 5 ani. O bucată de timp au avut și porții de hrană la Cantina de ajutor social pentru membrii familiei. La ora actuală familia are cartelă pentru pâine, datorită căreia primește o pâine pe zi, gratuit, de la Fundația Diakonia. I-am făcut tatălui dosar de venit minim garantat, dosar pentru alocație de stat la doi dintre copii, iar pe timp de iarnă au primit subvenție la încălzirea pe lemne”, au declarat cei de la Autoritatea tutelară.
Serviciul condus de Bogdan Taflan (foto 2) a fost felicitat de Avocatul Poporului, instituție care se poate autosesiza la cazuri sociale grave, dar care a făcut-o de data aceasta după ce Asistența Socială deja ajutase familia.
Botezul micuților proveniți din familii cu situație materială precară este o obișnuință la Făgăraș. Miercurea trecută au fost botezați 6 copii din familii diferite, cu ajutorul Serviciului de Asistență Socială, la Biserica ortodoxă din cartierul Galați.
Peste 130 de copii instituționalizați
La ora actuală copiii care au fost scoși din sânul familiei, la Făgăraș, sunt în număr de 136. Acești copii au fost instituționalizați în centre de plasament, în plasament la familii extinse (rude) sau la asistenții maternali profesioniști. Sunt 136 de minori în această situație, spune Bogdan Taflan, care au ajuns astfel pentru că au fost abandonați în instituțiile medicale, pentru că părinții lor au venit la Asistență Socială și au anunțat că nu îi mai pot ține și vor să îi dea sau pentru că Autoritatea tutelară s-a sesizat din oficiu.
Acum trei ani s-a ajuns până într-acolo, încât un copil de câteva luni a fost abandonat pe holul Serviciului de către o mamă minoră.
În general, instituționalizarea durează până la vârsta de 18 ani, după care nu mai există soluții oferite de stat pentru acești copii deveniți adolescenți. Sunt și excepții, în care se poate rămâne peste vârsta aceasta (până la 25 de ani), dacă au dizabilități ori dacă urmează o formă de învățământ.
Peste 100 de copii în curs de abandon școlar
În urma unui mini-recensământ s-a descoperit în municipiu o altă situație alarmantă: peste 100 de copii se află în curs de abandon școlar la Făgăraș, spune Bogdan Taflan. Ei sunt înscriși la diverse școli, dar nu frecventează cursurile decât sporadic, pentru a nu pierde alocațiile.
SAS s-a implicat într-un proiect, de 290.000 de franci elvețieni, care își propune să-i aducă pe acești copii într-un centru social, dar mai cu seamă pe micii cerșetori de pe raza orașului. Dacă va fi finanțat, centrul va fi realizat în popota fostei unități militare.
Patru persoane sunt angajate la Compartimentul de Autoritate tutelară, aflat în subordinea Serviciului condus de Bogdan Taflan, care trebuie să se ocupe de toate aceste probleme arătate mai sus. Oamenii au suflet mare și se implică la fel cum ar fi făcut-o dacă erau familiile lor.
(Cristina Cornilă)