Bombe şi rachete lansate din poligonul Cincu
A început războiul. Demonstrativ. Startul s-a dat în poligonul Centrului de Instruire ,,Getica” de la Cincu. A fost un amplu exerciţiu în care au fost implicaţi militari români, canadieni, britanici şi americani, plus tehnică de luptă din toate aceste state. În plus s-au folosit şi mijloace de luptă portugheze.
Exerciţiul poartă numele de Sarmis 15, se desfăşoară pe durata a trei săptămâni, iar marţea trecută a fost ziua în care presa a avut acces la demonstraţii.
Au fost prezenţi atât Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi însărcinatul cu afaceri al Ambsadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, cât şi prefectul judeţului şi şeful Armatei Române, gen. lt. Nicolae Ciucă.
Exerciţiul a avut la bază un scenariu fictiv adaptat pentru poligonul Cincu, dar s-a folosit muniţie reală. Iniţial a fost o simulare pe calculator, care s-a transformat în război în toată regula.
Jurnaliştii au avut acces pe un platou mai înalt al poligonului şi în faţa lor, la 2.000 de metri distanţă, se afla câmpul de luptă. La masa oficialilor MApN au fost instalate monitoare, pentru ca aceştia să vadă de la apropiere tot ce se întâmplă, deşi au avut în dotare şi binocluri. Ministrul Duşa a ajuns la faţa locului cu elicopterul.
60 de minute de aviaţie şi de 40 de minute de forţe terestre
Exerciţiul a avut două faze: 60 de minute de aviaţie şi 40 de minute de forţe terestre.
Primele care au intrat în ,,scenă” au fost nişte Humvee-uri în faza la sol şi aparatele MIG 21 Lancer în faza de aviaţie, care au lansat bombe de 100 şi de 400 de kilograme.
Pe cer au apărut apoi şi avioanele F 16 Falcon, care nu au executat trageri de luptă, ci patrulări aeriene de luptă împotriva aviaţiei aşa zisului inamic. Acestea aparţineau forţelor aeriene portugheze şi veniseră de la baza de la Câmpia Turzii. În mod normale aceste aeronave pot lansa bombe de până la 500 de kilograme, care au efect devastator prin suflu şi schije.
Aeronava care fentează inamciul
Mult mai impresionate au fost aeronavele de luptă A 10 Thunderbolt, americane, care au bombardat ţinte în mişcare cu tunul de calibru de 30 mm. Boxele din jurul oaspeţilor au anunţat fiecare exerciţiu în parte, iar multora dintre aparate le-au fost prezentate şi capacităţile tehnice.
Aşa am aflat că aceste aeronave, pentru protecţie, pot lansa dipoli împotriva rachetelor dirijate prin radar.
Dipolii au un efect similar aparatelor stealth (acelea care nu pot fi detectate de radare), în sensul că undele pe care le emit fac ca radarul să nu vadă exact aparatul pe care urmează să-l bombardeze.
Dacă în mod normal aeronava apare pe radar sub forma unui punct, în momentul în care lansează dipoli, inamicul vede pe ecranul radarului 6-7 puncte similare, fără să ştie care este aparatul real ce trebuie doborât.
Avionul A 10 a fost îmbunătăţit după un model din al Doilea Război Mondial. El execută trageri de la joasă înălţime asupra tancurilor şi asupra altor ţinte. Este dotat cu două motoare şi poate zbura până la 13.700 metri altitudine. 13 metri pe secundă face în urcare.
Rachete de 180.000 de euro bucata
Iese din scenă Thunderbolt-ul amercian, intră în scenă avioanele de vânătoare F 16 tot ale forţelor aeriene ale SUA. Atmosfera pare desprinsă din filmul Top Gun, cu diferenţa că bombele şi rachetele au fost cât se poate de reale la Cincu.
Apropo de asta, s-au tras două rachete aici, de 180.000 de euro bucata, după cum a explicat Ministrul Duşa la finalul exerciţiului. 360.000 de euro s-au făcut scrum în câteva secunde.
Avionul F 16 are o rază de luptă de 5.500 km şi poate lansa până la şase bombe de 450 de kilograme. Este prevăzut cu un tun de 20 mm şi rachete aer-aer, aer-sol, aer-naval.
Îşi fac din nou apariţia MIG-urile, despre care aflu că pot şi ele lansa dipoli odată cu bombardamentul pe care îl execută. Apoi elicopterele IAR 330 Socat lovesc coloanele blindate ale inamicului, executând foc cu mitraliere laterale în atacuri prin surprindere. Ele au atacat ţintele de la 3 km. Pot face asta, în infraroşu, şi pe timp de noapte.
Speaker-ul anunţă că aparatul a fost proiectat la mijlocul anilor ’60 ca să îndeplinească misiuni de transport mediu. 24 de aparate au fost modernizate în România de forţele aeriene, în varianta Socat. Primul modernizat a fost în ’98, iar ultimul în 2005. Aparatul este prevăzut cu două motoare de 1.400 de cai fiecare. Poate decola cu până la 7,5 tone încărcătură. Are tun, două mitraliere laterale şi rachete antitanc.
Emiţătoare laser pe corpul militarilor
Din aer lupta se mută la sol. Pe câmp militarii de la Brigada 2 Vânători de Munte, învăluiţi în fum roz, se împuşcă între ei. De data aceasta, şi singura din timpul exerciţiului, gloanţele nu sunt adevărate. Perdeaua de fum (care poate fi de orice altă culoare) are rolul de a-i proteja împotriva inamicului.
Soldaţii folosesc sistemul MILES, care presupune cartuşe oarbe şi mici emiţătoare lasere amplasate pe corpul lor. Aceste emiţătoare au scopul de a arăta modul în care acţionează fiecare combatant în parte. Dacă unul este nimerit, emiţătoarele laser îl ,,văd” ca şi mort şi este scos de pe câmpul de luptă. Această tehnologie se poate monta şi pe vehiculele militare.
Alte transportatoare amfibie blindate şi de pe tancurile Striker au tras cu mitraliere, în timp ce artileria trăgea cu încărcătoare cu trotil, iar din avioanele Hercules şi Spartan s-au paraşutat oameni.
Vehiculele Striker sunt 8X8, avansează cu până la 96 km/h şi sunt dotate cu un motor Caterpillar de 350 de cai putere. Sunt în serviciul armatei SUA din februarie 2002. Sunt echipate cu mitraliere şi aruncătoare de grenade.
Aeronavele Hercules şi Spartan, de dimensiuni impresionante, au fost vedetele armatei române.
Pe de altă parte, şi britanicii au avut vedetele lor: lunetiştii, pe care nimeni nu a avut voie să-i fotografieze. ,,Sniper”-ii au prezentat un stand cu tehnică militară. Încă înainte de urcarea în poligon, toată lumea a fost anunţată să protejeze chipul şi astfel identitatea fiecărui lunetist în parte, instituindu-se o interdicţie de a-i filma.
Aşa a arătat pentru două ore poligonul de la Cincu. Ministrul Duşa s-a arătat impresionat de exerciţiul comun la care a luat parte România.
Despre acesta cu siguranţă au aflat şi ruşii, pentru că printre jurnalişti au fost prezenţi şi doi corespondenţi de la Russia Today.
Urmează exerciţiul Trident Joust
Exerciţiul Sarmis 15 se încheie vineri, 6 iunie. În poligonul Cincu un altul îi va lua locul, Trident Joust. Este un exerciţiu care se va desfăşura pe parcursul lunii iunie şi va fi coordonat de Comandamentul Forţelor Comune ale NATO de la Napoli. Postul de comandă este mutat în România.
Ţara noastră este una dintre cele şase ţări-găzdă ale unor noi unităţi ale forţelor de integrare ale NATO, care au ca scop să faciliteze mişcarea rapidă a întăririlor într-o criză. Celelalte ţări care găzduiesc asemenea unităţi sunt Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
Este pentru prima dată când un comandament de forţe întrunite e dislocat în România. Aproximativ 1.000 de oameni din 21 de state participă la acest exerciţiu. Din acel moment deciziile NATO pe zona Europei se vor lua de la Cincu.
Mutarea temporară a comandamentului de la Napoli se pregăteşte la nivelul NATO de circa doi ani, iar poligonul de la Cincu a fost ales de NATO încă de anul trecut.
Este de aşteptat ca şi acest exerciţiu să aibă a aşa numită zi a Distinşilor Vizitatori, la care presa şi oficialităţile pot lua parte.
(Cristina Cornilă)