Generaţia de aur de la Radu Negru şi Doamna Stanca

62 de ani de la terminarea liceului. Atâția ani au trecut de când generația 1953 a absolvit. După șase decenii și un pic, foștii elevi ai Colegiilor Radu Negru și Doamna Stanca s-au revăzut la inițiativa unui coleg de-al lor, profesorul Ion Funariu.

DSCN9781

Cel care a fost director al Liceului Radu Negru, Ion Funariu, s-a numărat printre absolvenții liceului de băieți din anii ’53. Se spune despre el că era atât de pasionat de limba română, încât în ultimul an de liceu, clasa a XI-a, era și elev și profesor de română în același timp. Mi-a spus prof. Dan Pandrea, și el fost director al acestei instituții, pe urmă mi-a confirmat însuși prof. Funariu că așa au stat lucrurile.

Pe vremuri licele cuprindeau clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a. Promoția ’53 a fost prima promoție cu note în scara 1-5. La Radu Negru învățau numai băieți, la Doamna Stanca numai fete.
Peste ani foștii absolvenți au creat o punte între ele și s-au întâlnit cu toții (sau care au mai rămas dintre ei) în cabinetul de limba română de la Radu Negru.

DSCN9804

Emoționanta revedere s-a petrecut joia trecută.

Tatăl nostru…

,,Am emoțiile pe care le aveți și dvs. Bine ați revenit în școală! Să vă dea Dumnezeu sănătate, la mulți ani și să participați la cât mai multe astfel de întâlniri. Pe vremea generației dvs. erați puțini. Acum, Radu Negru este cea mai mare instituție din Țara Făgărașului. Avem peste 1.400 de elevi și 87 de cadre didactice”, le-a urat în loc de bun veni actualul director Ion Bogdan, după ce întâlnirea a început, cum nu se mai face azi, cu ,,Tatăl nostru” rostit de unul dintre absolvenți care devenise preot și cu un moment de reculegere în memoria colegilor și profesorilor decedaţi.

DSCN9783

Prof. Funariu, cel care a organizat revederea, le-a pregătit participanților un mic volum despre ei înșiși și școala lor. Și-au văzut chipurile de altădată și au citit despre cei care le-au fost profesori, căci – rar lucru – la această întâlnire n-a mai fost niciun profesor.

Amanet King Onix
Florian Shaorma
Reno Depo
Stand-up
Monumente funerare
Dentistry Tour

O generație de aur

Aproape toți dintre elevii care mai sunt în viață și în putere de a participa, adică vreo 20, au asistat cu emoții și bucurii la întâlnirea lor de 62 de ani. Au fost 16, odată băieți veseli și fete cuminți ai liceelor făgărășene.

A fost o generație strălucită, din care au răsărit doar vârfuri, oameni care au ajuns ei înșiși să îndrume destinele altora în calitate de dascăli sau să se facă renumiți în alte domenii.

Iată-i în ordinea catalogului și a liceelor: magistrat Mihai Albu, preot Eugen Bobescu, ing. Gavrilă Burlea, prof. Cornel Câlțea, ing. Ion Frățilă, ing. Vasile Frățilă, prof. Ion Funariu, ing. Radu Neagoș, prof. Olimpiu Nodea (campion mondial la handbal, cetățean de onoare al Făgărașului), ing. Ion Opriș, ing. Liviu Popa Roșu, prof. Lucia Ghețea, prof. Rodica Receanu, farmacist Valeria Flucuș.

Directorul Bogdan le-a făcut celor prezenți o surpriză. A invitat corul liceului, condus de prof. Iulian Călinescu, precum și pe prof. Mariana Șandru. Membrii corului au venit îmbrăcați în port popular și au cântat în ordine: Gaudeamus, imnul Liceului Radu Negru (muzică și versuri Ion Funariu) și ,,Eminescu” (piesa lui Ion Aldea și Doina Teodorovici, avându-l pe post de Ion Teodorovici pe elevul de clasa a IX-a Ștefan Ramba).

DSCN9808

DSCN9796

Piesa despre Eminescu n-a fost aleasă întâmplător, fiind cunoscută imensa pasiune a lui Ion Funariu pentru acest poet, despre care chiar a decoperit că se trage, pe linie paternă, din satul Vad, comuna Șercaia.

(Cornilă Cristina)


Apreciază
Distribuie