27 octombrie, ziua Sf. Dimitrie cel Nou
Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi în 27 octombrie.
Sfântul din Basarabi a fost numit „cel Nou“ pentru a nu fi confundat cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sărbătorit în calendar pe 26 octombrie.
Potrivit tradiției, Sfântul Dimitrie din Basarabi era păstor de animale. Se spune că, trecând printr-un lan de grâu, a călcat din greşeală peste un pui dintr-un cuib. Şi-a luat canon de a merge desculț toata viața pentru a-şi ispăși în acest fel păcatul de a fi călcat puiul de pasare.
Pentru viaţa sa curată, Dumnezeu i-a descoperit sfântului momentul în care va trece la cele veșnice. Aşa că s-a așezat între două lespezi de piatră, care simbolizau sicriul, iar apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
Apele i-au acoperit în timp trupul. Mai târziu, o fetiţă bolnavă l-a visat într-o noapte, iar acesta i-a spus că o va vindeca. Trebuia doar să le ceară părinţilor să-i scoată moaștele din apă. A doua zi, părinţii copilei au mers râul Lom împreună cu mai mulți credincioși şi preoți. Acolo au găsit moaștele întregi ale sfântului.
Acestea au ajuns în anul 1774 în Catedrala patriarhală din București.
Pentru multele sale binefaceri, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost numit ocrotitorul Catedralei şi al Bucureștiului. În anii ’50, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât generalizarea cultului său în toată ţara.