Final de proiect al Asociaţiei pentru Participare Cetăţenească Făgăraş

Asociaţia pentru Participare Cetăţenească Făgăraş a implementat din luna aprilie 2014, alături de alţi 6 parteneri naţionali şi internaţionali, un proiect de dezvoltare educațională, integrare și reintegrare pe piața muncii a persoanelor vulnerabile din Făgăraş şi zonă. Pentru acest scop, a fost înfiinţat Centrul de Incluziune Socială „Acces Plus Făgăraş”.

„De-a lungul proiectului, Centrul a oferit servicii de informare/orientare pe piaţa muncii, evaluare profesională, consiliere vocaţională, mediere pe piaţa muncii şi formare profesională. Funcţionarea Centrului de incluziune socială, înfiinţat în luna octombrie 2014, ne-a dat prilejul să stabilim relaţii foarte bune cu angajatorii din municipiul Făgăraş. Le-am prezentat acestora facilităţile pe care le pot obţine dacă angajează persoane cu dizabilităţi şi sperăm să putem dinamiza piaţa muncii din localitate şi împrejurimi”, a declarat Florina Peptea, coordonatoarea proiectului care se va finaliza în 15 decembrie 2015.

Acces plus_01

Tot în cadrul acestui proiect au fost invitaţi la diverse grupuri de lucru şi profesionişti din instituţii precum: Şcoala „O. Densuşianu“, Spitalul „Dr. Aurel Tulbure”, Centrul de Sănătate Mintală Făgăraş, Serviciul Public de Asistenţă Socială, Primăria Făgăraş, Fundaţia Comunitară „Ţara Făgăraşului“, Consiliul Judeţean Braşov etc.

Pentru formarea profesională, Asociaţia pentru Participare Cetăţenească a organizat două cursuri de nivel I (agent de curăţenie, clădiri şi mijloace de transport şi lucrător în comerţ) şi două cursuri de nivel II (bucătar şi zidar, pietrar şi tencuitor).

148 de persoane au participat la cursuri, dintre care 108 de etnie romă, 35 de persoane cu dizabilităţi şi 5 tineri de peste 18 ani, care au părăsit sistemul de stat de protecţie a copilului. Rata promovabilităţii la examene a fost de 94,59%.

Acces plus_03

Dentistry Tour
Go Pro Infrastructure
Amanet King Onix
Florian Shaorma
Mara Mares_parlamentare 2024

Pe de altă parte, prin proiect, 10 persoane au beneficiat de formare profesională la locul de muncă timp de 6 luni şi au obţinut diplome de calificare în meseriile de: lucrător în comerţ, agent de curăţenie clădiri şi mijloace de transport şi zidar, pietrar, tencuitor.

150 de persoane din grupul ţintă au participat şi la un seminar de educaţie şi promovare a sănătăţii. În urma acestuia şi-au însuşit noţiuni fundamentale de igienă, într-o amplă Campanie pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos. Fiecare participant a primit un kit de educaţie de sănătate.

Tot în categoria serviciilor suport oferite persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile a fost organizat de partenerii transnaţionali un seminar de dezvoltare personală. Acesta a avut loc în Făgăraş, în perioada 2-3 octombrie 2015, şi a avut ca scop creşterea condiţiei psihologice şi sociale a persoanelor din grupul ţintă.

Acces plus_02

Proiectul „ACCES PLUS – pentru o piață a muncii incluzivă” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -20013 Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale” DMI 6.2 „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”. Proiectul a fost implementat de Orașul Siret în calitate de Aplicant în parteneriat cu: Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Botoșani, Asociația pentru Participare Cetățenească Făgăraș, LTL Documentary SRL Alba Iulia şi partenerii transnaționali: Die Querdenker Austria, Confederation of European Firms, Employment Initiatives and Cooperatives (CEFEC) Belgia.

footer


Apreciază
Distribuie