Singura biserică din România pictată de o femeie doar cu Sfinți români este în Țara Făgărașului
Locașul de cult care poartă atât hramul vechi „Buna Vestire” cât și hramul nou „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și toți Sfinții români” se află în satul Cincu.
Biserica este în spatele curții parohiale.
Noua pictură bisericească are amprenta pictoriței din Cincu, Lia Flueraș.
„Talentul său s-a remarcat la Biserica mare din sat, „Sfântul Nicolae”, unde a pictat icoanele de pe iconostas, aproximativ 50, și pronaosul. Colaborarea cu artista a fost una cât se poate de interesantă și este bine de știut că toate costurile le-a suportat dânsa, fie că este vorba de culori, materiale sau rame”, spune preotul paroh Florin Butum.
Biserica mică este foarte specială. Pe pereții lăcașului de cult sunt pictați doar Sfinți români, cei mai mulți în straie autentice de pe tot teritoriul României.
24 de ierarhi, 45 de mucenici și 33 de cuvioși români, dar și Sfinții domnitori Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu sunt o importantă filă din istoria țării noastre. Ce este deosebit este faptul că Ierarhii sunt ilustrați cu propriile scrieri din timpul vieții lor, devenind o întreagă lecție de istorie.
Pe Icoana Hramului Sfântului Andrei Șaguna stau de strajă cuvintele testament rostite înainte de moarte : „Fiți pe pace, aveți-vă bine, nu vă sfădiți”.
Toată biserica este pictată cu motive tradiționale românești și drapelul țării. De asemenea, scenele biblice sunt redate cu sfinți în straie populare.
Biserica este terminată în proporție de 95 la sută, urmând să fie restaurat exteriorul.
Preotul Florin Butum spune că exteriorul va fi şi el pictat cu scene din istoria poporului român, în special martiriul Sfinților Brâncoveni, dar și al lui Horia, Cloșca și Crișan.
Pe turla Bisericii se va regăsi harta României, dintr-un mozaic ce o va înfățișa pe Maica Domnului cu Mântuitorul în brațe. Harta va fi ținută de către Sfântul Andrei Șaguna, hramul bisericii, și de Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul satului Cincu.
Preotul paroh mai spune că, odată cu finalizarea proiectului de refacere a Bisericii, dorește ca sfântul lăcaș să facă parte din patrimoniu UNESCO, fiind singura biserică din țara pictată în întregime de o artistă locală doar cu sfinți români.
Andra Flueraș
Un articol mincinos, Biserica Manastirii Crasna este pictata doar cu Sfinti Romani, Metocul Manastirii Cetatuia – Negru Voda, dar si biserica parohiala din Parohia Ortodoxă Aita Mare & Medie, este pictata doar cu sfinti romani. Deci… ?!
Mulţumim pentru atenţionare. Sursa noastră părea foarte sigură, din păcate se pare că nu este…