Istoria zilei de 19 Aprilie
Aniversari vedete si personalitati
1947: S-a nascut Nicu Covaci, fondator al grupului rock Phoenix. Compozitor, solist, chitarists, dar si pictor si grafician, Nicolae Covaci a scris istorie in muzica romaneasca in momentul in care a pus bazele trupei ”Sfintii” – din care faceau parte studenti si elevi din Timisoara, orasul sau natal.
Prin 1961 Nicu Covaci si Kamocsa Camo Bela, elevi la Scoala Generala nr. 2 din Timisoara, au facut o “formatie de chitare electrice” – inspirati de ceea ce se intampla peste granita. Era trupa Sfintii, care ulterior avea sa devina celebra Phoenix pentru ca activistii culturali nu puteau sa lase ca o trupa de tineri sa ”perfirmeze” in cadrul festivalurilor organizate de UTC (Uniunea Tinerilor Comunisti) sub un nume care avea de-a face cu religia.
Dupa absolvirea liceului, s-a inscris la facultate, tot in Timisoara, la sectia de Arte plastice. Tot atunci, 1965, componenta trupei s-a schimbat, in Phoenix intrand Florin “Moni” Bordeianu (n.1948, student IEFS), Claudiu Rotaru, Ioan “Pilu” Stefanovici (n.1946, student Politehnica) si Gúnter “Spitzi” Reininger (n.1950, elev la scoala de muzica). Repertoriul era compus din cover-uri celebre ale trupelor Beatles, Rolling Stones, Animals etc.. Au fost ascultati de Cornel Chiriac, care i-a ajutat sa inregistreze un album. In acea perioada au lansat piese celebre: “Vremuri” si “Canarul”.
Au castigat un premiu la un concurs intre formatiile studentesti in 1968 – la Festivalul National de arta studenteasca de la Iasi, cand au concurat cu Rosu si Negru, Coral si Mondial. Un an mai tarziu, locul lui “Pilu” a fost luat de Dorel “Baba” Vintila Zaharia (n.1943, ex – Sideral, Cometele, student la Politehnica). Apar in emisiuni de televiziune si sustin zeci de concerte, reusind sa se impuna ca trupa de referinta.
Dupa emigrarea lui Moni Bordeianu, din toamna anului 1970, componenta trupei sufera iar modificari: apar “Spitzi”, Cornel Liuba (tobe), Kovacs Zoltan (bas) si Laurentiu Butoi (oboi, flaut). Este cooptat in trupa si Mircea Baniciu (student Arhitectura), un folkist care insotea trupa in turnee, iar in octombrie 1971 se renunta la serviciile lui Zoli, Laurentiu si, putin mai tarziu, la Cornel, fiind adusi Joszef Kappl (ex – Color, Clasic XX, student Conservator) si Costin Petrescu (ex – Olympic’64, student Arhitectura). Se schimba insa si stilul, care capata rezonante folclorice.
Este perioada in care este realizat poemul rock “Cei ce ne-au dat nume”, prezentat in premiera la Opera din Timisoara la 13 ianuarie 1972. A aparut apoi albumul “Negru Voda”, primul disc LP scos de o formatie rock in limba romana. In 1974, apare in trupa Ovidiu Lipan “Tandarica” (ex- Rosu si Negru, scoala de muzica).
Nicu Covaci s-a casatorit cu o olandeza, iar la scurt timp a fugit cu o parte din membrii trupei ascunsi in cutiile de la boxe. Fuga din tara a descris-o in cartea “Phoenix … insa eu”, scrisa in 1992. Nicu Covaci a continuat sa cante, iar Phoenix a existat in continuare in Germania, unde s-a stablit trupa. Muzicienii romani au activat sub numele de Mad House si Transsylvania Phoenix (numele Phoenix fiind deja adjudecat de o trupa americana), scotand mai multe discuri si i-au cunoscut pe Manfred “Manni” Neumann (vioara, voce) si pe Tom Buggle (bas). Nicu Covaci revine in tara dupa 1989, dar urmeaza mai multe neintelegeri cu actaulii si fostii membri ai trupei, astfel incat compenenta se schimba des, dar Phoenix continua sa ramana o formatie de referinta, iar Nicolae Covaci un idol pentru multi. (prelucrare MusicMix)
1848: S-a nascut Dimitrie Cantemir, medic, reformatorul sistemului sanitar din Piatra-Neamt
1854: S-a nascut Anghel Saligny, inginer constructor roman, membru si presedinte al Academiei Romane (1907-1910), cunoscut, in special pentru podul de peste Dunare de la Cernavoda – Fetesti (inaugurat la 19 sept./1 oct. 1895), cel mai lung pod din Europa si al treilea din lume, in acea vreme.
1890: S-a nascut Vintila M. Mihailescu, geograf, a pus bazele geografiei oraselor in Romania pe principiul integrarii in teritoriu.
1895: S-a nascut A murit Raicu Ionescu-Rion, critic literar si publicist
1914: S-a nascut Eugen Dragutescu, pictor si grafician roman stabilit definitiv la Roma in 1959.
1921: S-a nascut Adrian Rogoz (pseudonimul lui Adrian Sommer), prozator, poet si traducator; s-a facut cunoscut mai ales ca autor de science-fiction.
1924: S-a nascut Lee Marvin, actor american, vedeta in filmele de actiune ale anilor `60-`70
1928: S-a nascut Alexis Korner, chitarist, vocalist si compozitor
1934: S-a nascut Dickie Goodman, actor american
1938: S-a nascut Gheorghe Dumitrascu, om politic, istoric si publicist
1941: S-a nascut Andrei Giurgea, unul dintre cei mai cunoscuti radioamatori din lume
1941: S-a nascut Bobby Russell, compozitor si cantaret american
1942: Alan Price, pianist, vocalist, compozitor, producator si aranjor britanic
1943: S-a nascut Eva Graham (Evelyn May Beatson), cantareata britanica
1946: S-a nascut Timothy James Curry (Tim Curry), actor britanic
1947: S-a nascut Yan Pascal Tortelier, violonist si dirijor francez
1947: S-a nascut Murray Perahia, pianist american
1947: S-a nascut Mark Volman, vocalist, chitarist si compozitor britanic
1954: S-a nascut Radu G. Teposu, scriitor
1979: S-a nascut Kate Hudson, actrita americana