„Fuga lolelor“ reînvie la Cincu
Un obicei străvechi este organizat din nou, pentru prima oară după 25 de ani de absenţă din satul Cincu.
Un grup de sași vrea să readucă la viaţă „Fuga lolelor”. Evenimentul este organizat de Martin Mertensacker, Mihai Gottschling şi comunitatea din Cincu, susţinut de Asociaţia Soxen (Marlene Stanciu) şi Primăria Cincu.
„Fuga lolelor” se va desfăşura sâmbătă, 28 ianuarie 2017, începând cu ora 10. Vor participa atât saşii, cât şi românii.
De la ora 16, va avea loc prezentarea obiceiurilor din Cincu şi Agnita în centrul satului, iar de la ora 20, la Căminul cultural din Cincu, Balul Lolelor.
Tradiţia spune că totul a început ca un obicei păgân de alungarea spiritelor rele şi a iernii, ce se practica în perioada dinaintea postul Paştelui. Mai târziu saşii din Scaunul istoric al Cincului au personalizat obiceiul în funcţie de cultura lor.
Lolele sunt nişte personaje înfricoşătoare, costumate în zdrenţe negre, cu o mască pe faţă şi care fac mult zgomot cu tălăngi şi pocnesc din bice. Atât adulţii, cât şi copii sunt deghizaţi în lole şi poartă costume identice.
Din programul artistic nu va lipsi tractorul alegoric cu panouri pictate manual, care va merge prin sat, prezenând poezii şi cântece amzante despre locuitorii săi şi întâmplări din sat de peste an. Panourile vor avea reprezentate personaje ale satului. Toţi cei care merg cu tractorul interpretează judecata nebunilor, vor cânta şi vor spune poezii acompaniate de muzică de acordeon şi sunet de corn de bou.
Unul dintre cântecele ce vor încanta spectatorii are un refren cu următoarele versuri:
„Bucuraţi-vă de viaţă,
S-o bărbierim pe bunica cu coasa,
Dar degeaba, că nu este săpunită”.
Costumele lolelor sunt formate dintr-un textil alb peste care sunt cusuţi franjuri negri, cu măşti cât mai îngrozitoare, pictate, accesorizate cu blăniţă de iepure sau vulpe şi o coadă lungă din cânepă.
Biciul specific acestui obicei este împletit cu 12 fire din piele pentru a face cât mai multă gălăgie, iar la mijloc este atârnat un clopot.
Andra Flueraş