2 februarie, praznicul Întâmpinării Domnului
Sărbătoarea amintește de momentul în care Hristos a fost adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria şi de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.
Conform crestinortodox.ro, legea iudaică prevedea ca la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbătească, mama acestuia să meargă la Templu ca să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din copil se poate ridica Mesia.
Tot în acea zi avea loc şi curățirea mamei, care se făcea prin aducere de jertfă a unui miel ca ardere-de-tot şi a unui porumbel ca jertfă pentru păcat.
În Templu, Hristos a fost întâmpinat de Simeon şi Ana.
Când a luat în braţe Pruncul, dreptul Simeon a rostit cuvintele: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel”.
Pruncul Iisus a fost întâmpinat la Templu şi de Ana, o văduvă de 84 de ani, care se ruga neîncetat.
Simeon este chipul celui necăsătorit, iar Ana îi simbolizează pe cei căsătoriţi. Prezenţa lor arată că mântuirea omului nu este dată de felul de viaţă ales, adică feciorie sau căsătorie, ci de modul în care omul trăieşte, de legătura pe care o are cu Hristos.
În Ţara Făgăraşului, biserica din Ileni poartă hramul „Întâmpinarea Domnului”.