Arhitectura, ca vis de copil
Ce reprezintă meseria de arhitect sau ce presupune a deveni artist plastic? Sunt întrebări la care caută răspuns un grup de tineri ai Colegiului Național Radu Negru, angrenați în proiectul „Arhimania” inițiat de instituția de învățământ și finanțat de Youth Bank.
Proiectul își propune să dezvăluie aspectele pozitive dar și pe cele negative ale unor meserii la care, de altfel, copiii visează de mici.
Tinerii consideră că, uneori, școala pregătește „roboței”, elevi consumatori de matematică și fizică, de cifre și formule, de cuvinte și analize literare, fără a ține cont că nu toți oamenii sunt croiți după același tipar.
Inițiatorii proiectului consideră că visul unui copil de a deveni artist riscă a se spulbera atunci când realitatea impune ore de teorie excesivă și când programa școlară nu permite să dezvăluie tinerilor tainele unor meserii reale, pe care le vor întâlni dincolo de pragul liceului.
Scopul proiectului este de a descoperi, încă din liceu, tainele arhitecturii, de pildă. De aceea, în aceste zile, ei învață cot la cot, la Făgăraș, alături de specialiști, părțile mai puțin cunoscute ale unor meserii care presupun mult talent. Ei creează cu creionul pe planșele de lucru, învață să se orienteze spațial, testează diferite materiale și culori.
Cei care dau o mână de ajutor în proiect sunt arhitecți, tineri sau experimentați, studenți, profesori, reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare, respectiv Muzeul Țării Făgărașului sau compartimentul de Urbanism al Primăriei.