30 de ani de la Revolta anticomunistă de la Braşov

sursa foto: adevărul.ro

Cei 30 de ani de la Revolta anticomunistă de la Braşov, care se împlinesc astăzi, vor fi marcaţi prin mai multe activităţi, care vor culmina cu Gala Braşov 1987.

Autoritățile au anunțat că este posibil ca la eveniment să fie prezent și președintele Klaus Iohannis, însă în agenda șefului statului nu este menționat nimic.

În cadrul evenimentului  va fi difuzată  în premieră piesa muzicală originală, dedicată momentului istoric din 15 Noiembrie 1987.

La gală au fost invitați toţi cei condamnaţi de autorităţile comuniste pentru implicarea în revolta de la Steagul Roşu, dar şi urmaşii lor.

Parchetul General a anunţat ieri că procurorii militari fac din nou cercetări în dosarul „Crimele comunismului”. În cauză au fost audiate majoritatea persoanelor cercetate si condamnate în 1987 pentru participarea la revolta anticomunistă. Procurorii vor să afle și identitatea persoanelor care au întocmit actele de urmărire penală pentru revoluţionarii de la Braşov.

Dentistry Tour
Mara Mares_parlamentare 2024
Stand-up
Go Pro Infrastructure
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Florian Shaorma

Pentru mulți istorici, revolta muncitorească anticomunistă a fost „începutul sfârșitului” regimului comunist din România, chiar dacă a durat doar o zi. A fost una spontană şi a pornit de la muncitorii uzinei „Steagul Roşu”, care şi-au primit salariile înjumătățite și cu întârziere, fără să le fie dată vreo explicaţie.

În 15 noiembrie 1987, beașovenii au îngenuncheat în faţa Spitalului Judeţean şi au rostit „Tatăl nostru”. Apoi s-au auzit versurile din „Deşteaptă-te române!”, cântec ce urma să fie intonat din nou în Decembrie 1989 şi apoi să devină Imnul Naţional. Tot atunci s-a strigat prima dată: „Jos Ceauşescu!” și „Jos comunismul!”.

Deşi autorităţile au fost luate prin surprindere, au reacţionat rapid şi unitar. Coloanele cu manifestanţi au fost în cele din urmă împrăştiate şi s-au făcut imediat arestări. Au urmat intervenția brutală a trupelor speciale, anchetele, arestările, tortura, procesul, condamnările și deportările. Peste 500 de oameni au fost anchetați.

 


Apreciază
Distribuie