Ziua de Ignat
Oamenii din Țara Făgărașului care încă țin la tradiții, sacrifică astăzi porcul pentru masa de Crăciun. Ziua de 20 decembrie este cunoscută drept „Ignatul porcilor”.
Ritualul tăierii porcului în ziua de Ignat îşi are originea, conform folcloriştilor, în tradiţiile Romei antice. Sacrificiu era practicat la Saturnalii, între 17 şi 30 decembrie, consacrându-l lui Saturn, zeu al semănăturilor, la origine. Porcul era considerat întruchiparea acestei divinităţi, a cărei moarte şi reînviere se consumă la cumpăna dintre ani.
Tot astăzi, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor. Acesta ar fi suferit multe chinuri pentru că nu s-a lăsat întors de la credinţa în Hristos şi a fost aruncat leilor, care l-au devorat. Oasele lui au fost duse în Antiohia şi venerate ca moaşte.
Astfel, tăierea porcului de Ignat este modul în care o practică păgână este asociată cu o sărbătoare creştină.