Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale
Astăzi în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Hipertensiunea este o boală cronică ce se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale peste limitele normale.
Nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte ,,ucigaşul tăcut”, fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare, inimă, infarctul de miocard, insuficienţă cardiacă şi pentru diabetul zaharat. Sunt predispuşi mai ales vârstnicii, aşa că odată cu venirea căldurii sunt sfătuiţi de medici să ţină cont de unele recomandări.
,,Persoanele care sunt în evidenţa cabinetelor medicale şi nu numai, deci şi persoanele care se ştiu hipertensive, ar fi bine ca în perioada de caniculă ce urmează să evite staţionarea pe perioadă mai lungă de o oră la soare, să evite supraaglomeraţia şi să consume o cantitate mai mare de lichide, cu menţiunea că este obligatorie administrarea medicaţiei”, spune medicul medicină de familie, Adriana Comaniciu.
Potrivit statisticilor până la vârsta de 50 de ani, unul din cinci oameni au hipertensiune arterială, după vârsta de 50 de ani, unul din trei, iar după vârsta de 65 de ani, doi din trei oameni au hipertensiune arterială. Aproximativ cinci milioane de români suferă de hipertensiune arterială.