Cetatea Făgăraș, destinație finală pentru Transilvania Train

foto: Vlad Eftenie

Transilvania Train a ajuns în Făgăraș, duminică, după o călătorie de cinci zile prin Brașov, zona Haferland, Sighișoara, Mediaș, Alba-Iulia și Sibiu.

Cetatea Făgăraș, care anul trecut a atras peste 125.000 de vizitatori, a fost ultimul obiectiv turistic de pe traseul care a dezvăluit tradițiile, valorile și cultura din Transilvania.

Peste 100 de turiști, români și străini, au intrat pe poarta fortăreței, au trecut pragul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat” și au servit masa în crama castelului care a fost cetate de apărare, reședință boierească și închisoare.

Între călătorii care au sosit cu Transilvania Train s-a aflat și cunoscutul fotograf Vlad Eftenie. Artistul a mai văzut fortificația când se afla în renovare. Nu i-a lăsat o impresie prea bună atunci, însă acum s-a bucurat să o vadă înfloritoare.

„Prima oară am fost la Cetatea Făgăraș acum mulți ani. Îmi amintesc că era o zi gri și că am privit foarte mult cerul. Ziduri vechi și foarte multă liniște. Dar nu o liniște bună, tihnită, ci o liniște care inducea teama, cu o aromă de abandon. Am revenit apoi peste câțiva ani, atras de pasiunea pentru fotografie. Am făcut celebra imagine-clișeu cu reflexia în apa din șanțul de apărare, lebedele păreau puțin ostile, nu am încercat să mai intru.

Vlad Eftenie / Facebook

Am revenit în turul «Transilvania Train» care a unit mai multe orașe importante din Transilvania și le-a pus pe o hartă interactivă, cu multe descoperiri și întâmplări. Am avut surpriza să aflu un loc înfloritor, renovat, cu urme pozitive de conservare sau reclădire, cu o viață de sine stătătoare. Am regăsit locul trezit la viață. Am vizitat o parte a interiorului și totul a fost prietenos, bine organizat. O adevărată plăcere în a descoperi viața dintr-o epocă de mult apusă, dar adusă în timpul prezent cu grijă și măiestrie. O atracție culturală care vorbește despre trecutul unui popor, pe care dacă l-am înțelege, cu siguranță ne-am defini mai bine identitatea astăzi, într-un timp atât de nesigur. Aștept să revin la Făgăraș și să explorez în continuare situl care a prins viață”, ne-a mărturisit Vlad.

Reno Depo
Monumente funerare
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Go Pro Infrastructure
foto: bunaziuafagaras.info

Transilvania Train, inspirat din celebrele trenuri turistice Classic Courier sau Scandinavian Express, a prins viață în 2017 și funcționează o singură dată pe an. Turiștii au vizitat peste 20 de construcţii fortificate și au participat la 15 ateliere de meşteşuguri tradiţionale și două concerte, între 22 și 26 august.

Organizatorii au gândit un pachet turistic complet și complex, prin care le-a oferit participanților activități recreative și educative unice. De la degustări de vin sau prânzuri câmpenești, până la workshop-uri sau evenimente exclusiviste, cum ar fi concertele susținute de Filarmonica din Sibiu sau cel de orgă de la Biserica din Sebeş.

Participanții au fost încântați, astfel că proiectul va merge mai departe, potrivit Alexandrei Grigore, unul dintre fondatori.

Liviu Ardelean

foto: Vlad Eftenie


Apreciază
Distribuie