România, reprezentată în Letonia de patru tineri făgărășeni

Patru membri ai YouthBank Făgăraș au reprezentat România într-un schimb de experiențe care a avut loc in Letonia, de curând.

Fiecare țară și-a prezentat obiceiurile și identitatea cu acest prilej. Bogățiile și cultura românească, precum dansul regional „Brașoveanca”, au fost împărtășite celor 27 de străini din toate colțurile Europei.

Bogdan Bucelea, Victor Mihaiu, Ana Olivia Poenariu și Ștefania Pică, coordonați de Ana Maria Chirilă, au făcut parte din delegația României în cadrul proiectului internațional „Buisness For Impact”, finanțat prin programul european Erasmus. La programul de șapte zile, desfășurat în Valmiera, Letonia, au participat 32 de tineri din Italia, Letonia, Moldova, România, Rusia și Regatul Unit. Scopul acestuia a fost încurajarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor.

Adolescenții făgărășeni au fost selectați datorită implicării lor în programul YouthBank și a rezultatelor acestuia in comunitatea din municipiu. Aceștia au luat parte la activități în aer liber și la workshop-uri organizate de fiecare țară în parte. Temele abordate s-au axat pe project management, marketing, crowdfunding, antreprenoriat social, etc.

Tinerii, despre experiența trăită

„Noi aveam mai multe workshop-uri zilnic. Pe parcursul săptămânii a trebuit să dezvoltăm un business social, fiind împărțiți în echipe internaționale, mixte, care să combată o problemă socială, dar și să ne aducă un profit, un trai. În echipa mea, am încercat să promovăm cât mai mult acceptarea și toleranța multiculturală, reducând discriminarea. Ne-am gândit că mâncarea este lucrul pe care fiecare țară îl are, fiind diversificată. Astfel, ideea noastră a fost să facem o rulotă în care oricine poate să vină să își comande un meniu specific, dar să și doneze unul. Cu banii strânși plănuiam să organizăm workshop-uri prin care să îi învățăm să gătească mâcăruri cât mai diferite”, povestește Ana, elevă a liceului Radu Negru.

„Ideea echipei mele a fost de a crea un brand de haine pe care să le vindem oamenilor, bani pe care îi vom folosi ulterior în organizarea unor workshop-uri pe tema mediului. Nu mi-a plăcut faptul că nu toți oamenii erau la fel de deschiși, observându-se prejudecățile pe care le aveau despre români și despre echipa din Republica Moldova. Am fost puțin excluși”, susține Victor, elev al liceului Radu Negru.

Dentistry Tour
Stihl
Florian Shaorma
Go Pro Infrastructure
Mara Mares_parlamentare 2024
Stand-up
Proaspat Alb
Reno Depo

„Ideea pe care am dezvoltat-o în echipa mea presupunea un buisness ce realiza seminarii contra cost pe subiecte non formale, pe care nu le abordezi în mediul școlar – teme precum sănătatea mentală, educația emoțională etc.

Altă parte presupunea folosirea unui procent din venituri pentru a cumpără kit-uri cu materialele necesare pentru a avea acces la educație copiii defavorizați. Scopul proiectului este de a face toate tipurile de învățământ, formal și non formal, accesibil tuturor. Experiența a fost impresionantă prin locurile noi pe care le-am descoperit și gândirile diferite, ce aduceau idei noi și creative având în vedere gândirea cu care eram noi obișnuiți”,  spune Ștefania, elevă a liceului Radu Negru.

„Eu, în colaborare cu o fată din Italia, aveam scopul de a crește rata de reciclare a plasticului. Prin proiectul nostru aveam de gând să facem contracte cu firmele mari ce au multe resturi de plastic pe care le-am putea colecta și reutiliza în fabricarea a noi sticle de plastic. Experiența fost faină, am văzut mai multe puncte de vedere asupra anumitor subiecte. Am aflat cum funcționează YouthBank-ul în mai multe țări, printre care sunt unele ce funcționează radical diferit, având în comun poate doar numele. Am văzut o mentalitate diferită a localnicilor din Letonia, fiind interesați de teme importante și mult mai implicați civic”, mărturisește Bogdan Bucelea.

S.P.


Apreciază
Distribuie